Enemmän OS puhui roolistaan kunnallispoliitikkona, kaupunkisuunnittelun vaikuttajana. Hän kaipaili Suomen kaupunkeihin enemmän eurooppalaista näkökulmaa, rakentamista lähelle, että autoille ei tarvitse varata sitä tilaa kuin nyt. Puistot menetetään parkkipaikoille. Oli havainnut Turun autotiet kaupungissa ylileveiksi, 5 metrisiä, kun Helsingissä esim 3 metriä riittää. Ajetaanko täällä kännissä? - ihmetteli Osmo S. Valitteli siis tätä autoille antautumista, amerikkalaiseen malliin. Hänen isänsä oli toiminut lentoliikennealalla ja ollut ostosreissulla Yhdysvalloissa (Houston?). Isä oli ihmetellyt kaupungin tyhjiä katuja illalla. Hän oli yksin kävellyt kadulla. Poliisi oli pysähtynyt kyselemään syytä moiseen. - Kaupunkien keskustat pitää rakentaa niin, että siellä viihdytään. Emme mene Pariisiin tai Roomaan katsomaan uusia betonilähiöitä, vaan oleilemaan vanhan kaupungin kaduille. - Vielä Soininvaara ehti puhua perustulon puolesta, jotta ei ihmisiä digitalisoituvassa maailmassa työnnettäisi köyhyyteen, silloin kun heidän työpanoksensa on liian halpa elämiseen. Hän kaipasi sen hallintaan automaatiota, ei byrokraattisia kuvioita.
Seuraava pysähdys oli spontaani. JP Koskinen siellä oli puhumassa uusimmasta teoksestaan Likainen totuus, joka taitaa olla nuortenkirja. Etummainen rivi nuoria poistui paikalta kun haastattelu alkoi. Takarivissä vieressäni nuoriso seurasi videoitaan ja kikatteli niille. Harmi, sillä kirjailijahan on historiaan ja kosmologiaan, ajan käsitteisiin, uskontoihin jne hyvin perehtynyt. Mutta kirja on kolmas osa retkikunnan seikkailua Marsin kamaralta maahan, tulevaisuudessa vai menneisyydessä - emme voi tietää. Sen tiedän, että joku meillä kotona voisi hyvinkin kiinnostua tästä, mutta se en ole minä.Pontus Purokuru ja Veikka Lahtinen, tietokirjailijat, filosofeiksikin nimetyt ovat julkaisseen tietokirjan Mikä internetiä vaivaa? Aihe ei yllätä tuoreudellaan, mutta he painottavat näkökulmaa, teknologiakeskustelun sijaan yhteiskunnallista näkökulmaa ja itsestäänselvyyksien purkamista. Heidän mielestään Suomessa keskustelu on ollut varsinkin (ehkäpä Nokia-ilmiön jälkiä?) vailla riittävää kriittisyyttä ja näkökulmia, joita kansainvälisessä keskustelussa löytyy enemmän. Somesta keskusteltiin tietenkin, vaikka he totesivat, että mielenterveysongelmat olisivat täällä ilmankin sitä. Ja toisille netti taas tuo helpotusta. Kuitenkin he totesivat, että heille, joilla muutenkin menee hyvin, netti tuo lisää mahdollisuuksia. Addiktiotkin on todettu rottakokeissa (!) vahvemmiksi niillä, joilla on vähemmän tekemistä. (Siis verrattuna rottiin jotka harrastavat? 😊) Algoritmien voimasta puhuttiin. Digitalisaatiokin toimii kapitalismin sääntöjen mukaan. Kaikki joutuvat tähän alistumaan, koska se vastaa nyt tavoista tuottaa rahaa. Askeettinen vetäytyminen sen ulottumattomiin ei toimi ainakaan enemmistölle. Tekoälyäkin sivuttiin lopuksi. Jatkoin omaa louhintaani tyhjenevään auditorioon.Turun Kansallinen kirjakauppa juhlii 125 vuosiaan ja salista purkautui runsaasti väkeä ennen Tuija Siltamäen ja Jyrki Lehtolan haastattelua heidän tuoreimmasta yhteisestä esseekokoelmastaan Kosketus. Haastattelu oli hieman hämmentävä kokemus. Ehkä nämä ärhäkät sanankäyttäjät eivät ole puhujina parhaimmillaan tai sitten haastattelija ei oikein osannut heitä lähestyä. Voi olla, että kun nämä kaksi ovat tottuneet enemmänkin kommentoimaan julkisen elämän ilmiöitä ja henkilöitä sekä median toimintaa omaan ironiseen tyyliinsä, he eivät ole luontevia puhumassa omasta työstään. JL kielsi kirjan olevan satiiria. Kirjan synnystä kysyttäessä kirjailijat hekottelivat heittelevänsä toisilleen huonoja vitsejä, joita sitten möyhitään ja sekoitellaan.
Aivan ihanaa! Minäkin intoilin eniten Chapesta, olin itse katsomassa konserttia perjantaina. Konsertissa voi keskittyä itse asiaan, messuilla on aina levotonta kakofoniaa. Oli kyse mistä messusta tahansa. Paitsi jumalanpalveluksesta, heheh.
VastaaPoistaOlet saanut keskusteluista irti paljn enemmän kuin minä, tai ainakin jäsenneltyä niiden annin. Vaikka keskustelut ovat kuinka tärkeitä, itse tykkään ehkä silti enemmän rauhassa kierrellä.
Konsertissa toteutui ihana vanhan ajan tunnelma. Olen varmaan leffan lapsena nähnyt, mutten mitään siitä muistanut. Yllättävän hyvä satavuotiaaksi!
PoistaMinä olen lähes sokeutunut kirjoille messuilla, tarjontaa on liikaa ja niin olen päätynyt fokusoimaan keskusteluihin.
Hyvä messukatsaus! Olisikin kätevää, jos joku tiivistäisi kiinnostavimpien keskustelujen annit tällä tavalla ja ei tarvitsisi itse mennä sinne väsähtämään. Vaikea on aina valita, mitä keskusteluja menee kuuntelemaan ja mihin ehtii, tai eksyykö jo siinä välissä jonnekin tungokseen. Turun messuilla en käynyt, mutta Helsingissä ajattelin juurikin päivän verran käydä. Sen jaksaa.
VastaaPoistaOlen tähän mennessä oppinut laatimaan riittävän väljän suunnitelman, ettei tarvitse ruuhkassa kieli vyön alla ravata. Ja että voi myös kuunnella rauhassa kelloa vilkuilematta. Tänä vuonna ei minua oikein sytyttänyt kumpikaan kirjamessu. Saa nähdä saanko raahattua vanhat luuni Hkiin. Toisaalta pitää muistaa että aina siellä joku on lopulta innostanut...
PoistaNappaan tarjoilustasi Roope Lipastin ja ostan lukeakseni hänen uusimman kirjansa. Mies tuli hiukan tutuksi Lieto-vuosina muutenkin kuin TSn sivuilta.
VastaaPoistaIlmeisesti minunkin pitäisi hänen kirjoihinsa tutustua, ihan mielenkiintoiselta tämä uusinkin vaikutti haastattelun perusteella.
PoistaOlipa mukavaa lukea Turun koostetta. Minulta jäi Turun messut tänä vuonna väliin, sillä kotona oli samaan aikaan remppahommia ja piti laittaa ne etusijalle. No, ensi vuonna toivottavasti ehdin taas Turkuun! Olen parina edellisenä vuonna käynyt Turussa ikään kuin syyslomalla näin messujen aikaan, ja olen niin tykännyt messujen hyvästä tunnelmasta ja sympaattisesta olemuksesta.
VastaaPoistaEi sitä aina pääse/jaksa messuilla. Hgissä on sitten seuraava mahdollisuus.
PoistaTurussa ei tosiaankaan väsy niin nopeasti kun on sen verran kompaktimpi tila. Ensi vuonna messut ilmeisesti järjestetään jossain muualla kuin Messukeskuksessa, Logomon alueesta on puhuttu..