Antoisaa palata takaisin synnyin- ja koulukaupunkiin 30 vuoden jälkeen: ilman tätä poissaoloa ei olisi näitä kokemuksia nyt. Nyt liikuttavia lapsuusmuistoja sukeltaa esiin milloin minkäkin talon kulmalla. Epäilen, että jos olisin asunut täällä koko ajan, ne olisivat vain haalistuneet ja painuneet uudempien kokemusten alle.
Tästä rauta-aidasta minunkin kieleni tultiin irrottamaan, kun olin sen siihen talvella tökännyt. Ei olisi muuten tullut mieleen, mutta ensimmäisen lastentarhani - silloin ne eivät olleet päiväkoteja - tädit varoittivat siitä erikseen, kuten monia muitakin. Älä laita kieltä siihen pakkasella, se tarttuu kiinni. Totta.
Martin
kansakoulu. Vanha koulu, jossa pulpetit olivat kiinni lattiassa,
tuoli ja pöytä yhteinäinen mööpeli. Ruokatunnilla ruoka tuotiin
joskus luokkaan isoissa ämpäreissä vaikka ruokasalikin
muistaakseni oli. Ensimmäisen opettajani nimi oli Paasikivi, mukava
täti. Paitsi sinä päivänä, kun ruoaksi oli harmaata tillilihaa
ja isoja vihertäviä perunoita. En saanut syötyä, mutta hän jäi
syöttämään minua kun muut lähtivät välitunnille. Vedet
silmissä söin hänen 'isän' lusikallisen, 'äidin' lusikallisen...
Sitten koitti uusi aika, oppikoulu eli Norssi, joka nykyään on Turun Steinerkoulu.
Rehtorina toimi silloin Sampo Haahtela, joka oli moderni ja suvaitsevainen rehtori ja äidinkielen opettajani. Luimme kerran tunnilla muistaakseni Victor Hugon novellin. Haahtela kysyi, mikä on novellissa avainlause. Olin niin kiihdyksissä, kun tiesin vastauksen, että sydän ihan läpätti. 'Eikö myöskin hän, joka oli niin ruma, saanut katsella kaunista'. Se lause rupikonnasta.
Tuossa koulun pihalla, jossa nyt on istutuksia, oli ensimmäisten kouluneuvostojen aikana puhujakoroke Hyde park-tyylisesti. Punatukkainen poika nousi korokkeelle ja karjaisi 'Dubcek pois Vietnamista'. Ajan aiheet tiivistetysti ilmaistuna. Prahan keväässä versoi toivo uudistusmielisen puoluejohtaja Dubcekin aikana, siihen asti että neuvostopanssarit jyräsivät paikalle elokuussa vuonna 1968 - ja Vietnamin sota käynnissä. Tänään kerrottiin Hesarissa, että silloin Suomen puolueista vain SKP:n enemmistöläiset ja SKDL tuomitsivat miehityksen.
Tässä oli ennen kivijalkaleipomo, jossa myytiin suussasulavia lämpimiä munkkeja, joita kipaisimme välitunnilla ostamaan. Vastapäätä oli lihapiirakka -kauppa jossa tuli pyörähdettyä, kun ei enää ollut pakko syödä koulun ruokaa. Jos oli tarjolla puuroa ja sekahedelmäsoppaa esimerkiksi.
Turussa on vieläkin yllättävän monia puutalokortteleita. Kaikkia ei Turun 'mafia' ole onnistunut purkamaan vaikka keskustan kivitalokortteleissa on tehty paljon tuhoa. Tällä kadulla asui yksi kavereistani. Meitä oli neljän tytön porukka. Kun ensimmäiset Beatles-levyt oli julkaistu, soitimme niitä, sammutimme valot ja sytytimme kynttilän. Istuimme sitten kylki kyljessä sohvalla romanttisissa haaveissa.
Föri puskee edelleen reitillään yli Aurajoen. Turku on kiva pikku kaupunki. Turhaan radion alueuutisten toimittaja naljailee Helsingistä. Ei se ole Turulta pois, että Helsinkikin on ihana.
Martin koulussa en ole ollut sisällä mutta Urheilupuiston miljöö on aika hyvin pysynyt entisellään ja varsin tuttu.
VastaaPoistaMukava omakohtainen bloggaus :)
Urheilupuistokin on minulle nykyään niin liikkis! Kaikki on pienessä vanhassa kaupungissa liikuttavaa, mitä ei siis ole onnistuttu kökösti pilaamaan, kuten Turussa todellakin on onnistuttu. Hyviäkin asioita on sentään tehty, kuten Aurajoen rantakatujen elävämpi olemus nykyään.
VastaaPoistaJokiranta on minustakin upea ja nykyisin valaistu. Turku on hyvä kaupunki.
VastaaPoistaOlen syntynyt Turun saksalaisessa sairaalassa eli Heidekenissä, jonka turkulaiset lausuivat just kuten se kirjoitettiin. Äitin just yhtenä päivänä kertoi, miten saksalainen lääkäri oli retuuttanut minua synnytyksen jälkeen ja sanonut, että 'rouva, eivät nämä mene rikki.' Suurin osa isän suvusta asuu Turussa, mutta liian harvoin siellä tulee käytyä. Nyt tosin tunnelin päässä näkyy valoa, sillä...muista kysyä, kerron myöhemmin: On vielä salaisuus;)
VastaaPoista<3
Siellähän minäkin, Heidekenissä, samoin mieheni. Nyt Heidekenissä näyttää sijaitsevan jonkinlainen perheturvakoti, ilmeisesti vaikeuksissa oleville nuorille perheille. Turussa on mukava asua, niin yksinkertaista verrattuna Helsingin lähiöihin. Polkupyörällä vaan keskustaan. Ja edelleen kun tänne talvikin tulee viimeisenä. Tosin sitä toivoisin, lunta!
VastaaPoista