Turussakin jo pari pakkasyötä takana - eikun pilkille |
Aika silmäillä lukuvuotta 2023, joka oli - yllätys, yllätys - taas inspiroiva, viihdyttävä, valaiseva, mitä milloinkin. Lukeminen on yhtä juhlaa. Ei nyt joka hetki, mutta aika usein ja heti kun huomaat, että nyt se tapahtuu: siima alkaa vetää, tarina imee maailmaansa. Jopa ukrainalainen sotilas rintamalla kertoi siitä keinona selvitä karmeimmassa ympäristössä mitä lukemiselle voi kuvitella.
Mikä parasta, lukemisen tavat sen kun monipuolistuvat. On ajan kellastamaa nidettä kirjaston varastosta tuotuna, on uuden kiiltävää ja kaunista, on e-kirjaa ja vielä äänikirjaa eli kuunnelmaa. Viime mainittua en lukemiseksi nimitä, mutta kuuntelu on ihan yhtä arvokasta. Kun rapistuvan kroppansa kanssa vanhenee, äänikirja voi tulla apuun myös pakollisena vaihtoehtona, who knows.
Venäjä lukuteemanani jatkuu aina vaan. Vuoden tietokirjoista nostan Mihail Šiškinin Sota vai rauha. Yhtä hyvin tähän aiheeseen perehtynyttä ja siitä omalla taidokkuudellaan kaunokirjallisuutta tekevää kirjailijaa on tänä aikana vaikeaa löytää. Siksi tätä kohtuullisen sivumäärän teosta ei ole missään nimessä raskasta lukea, aiheesta huolimatta. Se on selkonäkemistä, historian ja politiikan analyysia höystettynä oman elämän kokemuksella. Toinen aihetta sopivasti täydentävä teos on Peter Pomerantsevin nyky-Venäjästä, absurdi ja surrealistinen. Ja totta kaikki se hulluus - siinä sen hiuksia nostattava teho.
Eniten minuun kolahtivat tänä(kin) vuonna autofiktiiviset romaanit. Hui, se on aika mollattu lajityyppi kirjallisuusihmisten parissa. Onneksi minun ei tarvitse siitä välittää, kaikissa genreissä on huonoa ja hyvää, ei genre kirjaa pahenna.
Kohta on taas käsillä ensi vuoden eka klassikkohaaste. Kesällä iloitsin siihen löytämästäni Henry Rothista ja Vaikkapa unta romaanista. Sadan vuoden takainen New Yorkin juutalaisten emigranttien maailma vyöryi eteen elävänä nuoren pojan kasvukertomuksena. Omakohtaisena koin Gun-Britt Sundströmin Suhteista parhain, romaanin 60-luvun lopun Tukholmasta, ajalta jolloin minäkin löysin sieltä elämääni uutta virtaa, masentavan teini-iän jälkeen. Huvittavaa tässä löydössä oli se, että sain siitä vinkin kirjasta, jonka tekijää Saara Turusta kohtaan koin ennakkoluuloja. Pääsin siis sekä ennakkoluulostani että sain hyvää luettavaa. Jättipotti!
Paheellinen elokuu oli löytönä jotenkin sukua tuolle Sundströmin romaanille, vaikka tässä oli hyvin erilainen aikuisen naisen lomamatka aiheena. Edna O'Brienin päähenkilö ja hänen vapauden kaipuunsa toi mieleen myös Jean Rhysin pernod'ta nautiskelevat naiset öisillä kaduilla. Hauskasti pääsin tässä samalla muistelemaan ensimmäisiä turistimatkoja vanhempieni kanssa, pystyin aistimaan uudelleen sen aikaisten hotellien hienostuneen tunnelman.
Mitään niin kirvelevää surua en kirjassa vuoden aikana kohdannut kuin Meri Eskolan romaanissa Ehdin rakastaa hänta.
Onneksi luin myös Niko Hallikaisen romaanin Suuri märkä salaisuus. Onneksi siinä mielessä, että on aika sattumanvaraista lopulta mitkä kaikki uutuudet, vanhoista väliin jääneistä (klassikkohaaste!) puhumattakaan, tulee lukeneeksi. Suuri märkä salaisuus liikutti ja hauskutti, suomalaisten lähiöiden 90-luvun maisemia mitä tarkimmin nähtynä, nuoruuden aistein, elämäniloa ja uteliaisuutta.
Tämän vuoden elokuvia muistellessani, vaikuttaa että en ole niistä löytänyt kovin monta suurta elämystä. Tai ehkä en kirjoittanut niistä enää niin että nyt muistaisin. Kaurismäen Kuolleet lehdet ei minulla noussut ihan nykyisen huomion veroiseksi elämykseksi. Sympaattinen elokuva kyllä ja miellyttävä katsoa. Minusta Jussi Vatanen oli juopoksi turhan yksi-ilmeinen ja hallittu, mutta niinhän Kaurismäen maailma on muutoinkin irti reaalimaailmasta, vaikka kuvaakin köyhiä ihmisiä myötätuntoisella katseella. Tai siksi, katse on niin myötämielinen.
Parhaat elokuvat tänä vuonna olivat minusta Aftersun - päivämme auringossa ja Drive my car, vuoden 2021 elokuva, jonka näin vasta nyt Yle Areenasta. Kolmen tunnin elokuva olikin fyysisesti mukavampi katsoa kotisohvalta. Vertailukohtana Killers of the Flower Moon (eikä Flowers of the Killer Moon! - kuten olin kirjoittanut ensin) jonka katsominen loppupuolella häiriintyi päähän ilmaantuvasta kuplasta. Elokuvaa olisi hyvin voinut tiivistää, mutta Scorsesen tyyppinen ohjaajaguru saa epäilemättä tehdä sen pituisia elokuvia kuin haluaa eikä kukaan sitä kyseenalaista.
Hyvää Uutta Vuotta tutut ja tuntemattomat - rauhaa ja rakkautta!
Hyvää Uutta Vuotta myös sinulle! Bongasin kirjoistasi Henry Rothin, jonka laitoin lukulistalle. Kiinnostaa!
VastaaPoistaKivaa että Henry Roth saa uusia lukijoita, tosi hienoa löytää yleisesti unohdettu kirjailija. Sen hän ansaitsee, ei ollut yhtään vanhentuneen oloista tekstiä, päin vastoin!
PoistaOnpa monipuolinen ja hieno katsaus kirja- ja elokuvavuoteesi.
VastaaPoistaHarmittaa, että en ehtinyt kirjoittaa Meri Eskolan ja Niko Hallikaisen kirjoista. Molemmat ovat Salaa luetut -listallani, johon merkitsen musitiin niitä, joista jäi bloggaamatta.
"Mitään niin kirvelevää surua... ", juuri niin.
Olen samaa mieltä: ei se ole genrestä kiinni, mikä kirja on tasokas. Harmi, että koko autofiktio-termi otettiin niin laajasti käyttöön, koska sille on tullut vähän samaa vähättelyn leimaa kuin chicklitille. Viimeksi lukemassani Giordanon Tasmaniassa on varmaan aika paljon aineksia kirjailijan omasta elämästä, mutta kannessa lukee romaani, mikä onkin viisasta tuon arvottamisen vuoksi.
Aftersun - päivämme auringossa ja Drive my car ovat minunkin suosikkejani. Kuolleet lehdet on myös hyvä, mutta jotenkin kuitenkin pieni elokuva. Olen myös nähnyt monta hyvää puolalaista elokuvaa, joiden nimiä en nyt muista. Katsoimme niitä ulkomaaan reissulla iltaisin Netflixistä kiitollisina siitä, että näemme eurooppalaisia elokuvia, ei pelkästään usalaisia.
Tietenkin kaikki kirjoittajat käyttävät omia kokemuksiaan kirjoittamisessaan. Minusta on ihan turhaa rajojen vetämistä tuo leimaaminen ja arvottaminen.
PoistaKiehtova katsaus omista lukemis- ja katselumuistoistasi! Taidan ryhtyä samaan puuhaan, jos vieteri sallii. On näet hieno kirja kesken.
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta
Onnea uudelle vuodelle Lissu! Minullakin on hieno kirja kesken, kyllä meidän kelpaa. Ulkoilukelitkin suosivat sisällä oleilua;)
PoistaMinäkin varmaan tässä vuoden alussa palaan viime vuoden kohokohtiin. Hyvää uutta vuotta!
VastaaPoistaKiva, odotan sitä, kirjoitat niin hienosti kirjoista! Oikeasti ihmettelen sitä, kun olet vielä niin nuori. Mutta tietenkin paljon lukenut, se taitaa olla yksi selitys. Hyvää Uutta vuotta!
PoistaMeri Eskolan kirja teki myös minuun säväyksen, mutta kuuntelin sen äänikirjana ja ehkä sen vuoksi se ei yltänyt ihan vuoden parhaimmistoon, minun pitää nimittäin saada lukea teksti paperilta jotta siitä jäisi jokin syvempi muistijälki. Eskolan kirja on listallani kun tulen taas Suomeen kirpparikierroksilleni. Ja sillä listalla on muuten nyt myös Edna O'Brien! Mutta vain englanninkielisenä, kiitos varoituksesta 😀 Hyvää uutta lukuvuotta, Leena!!
VastaaPoistaKiitos samoin Mari! Jään odottelemaan lukukokemuksiasi. Blogillasi on erityinen paikka sydämessäni ;)
PoistaMeri Eskolan teos oli tosiaan vaikuttava. Pistin muistiin myös noita muita lukemiasi, joita en ihme kyllä ole vielä lukenut, muuten kun varsin samoja kirjoja näemmä luetaan. Vaikkapa unta ja Suhteista parhain kiinnostavat todella! Myös tuo Suuri märkä salaisuus on ollut jo tovin lukulistalla, mutta nyt on menossa Jari Järvelän tulkintaa Eva Braunista.
VastaaPoistaOikein lukurikasta ja antoisaa uutta vuotta 2024!
Sitä samaa sulle Esmeralda! Ja kirjoittamisen iloa myös, olen ymmärtänyt että jotain olisi tulossa, noiden monipuolisten blogitekstiesi lisäksi...
PoistaHyvää uutta vuotta! Ja kiitokset monista hyvistä lukuvinkeistä, jotka olen blogistasi saanut.
VastaaPoistaKiitos samoin! Tilastoa ei ole mutta luulenpa olevani saamapuolella :)
Poista