torstai 15. syyskuuta 2022

Emmy Abrahamson: Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske

Kansi Nils Olsson, OINK

Aika epätoivoinen alkuasetelma suhteelle: Julia, nuori ruotsalainen, Berlitz-koulun englannin opettaja istuu wieniläisen puiston penkillä. Hänen seuraansa tuppautuu koditon pummi, ilman kenkiä, likaisine varpaineen. Mies ei tule puskista vaan ihan tietystä puskasta Wienin Stadtparkissa. Vastoin kaikkia oletuksia nainen rakastuu saman tien, hän jopa mielellään suutelisi miestä ellei vahva lemu tyrmäisi aietta alkuunsa. En ole koskaan varmaan lukenut näin romanttista, hauskaa, yllätyksellistä ja samalla freesillä tavalla viisasta ja herkkää kertomusta - joka siis on tosikertomus! Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske on autofiktiota.

Jag lyckas med det jag aldrig gjorde med Matthias: jag blir Bens professor Higgins och han min Eliza Doolittle.

Itse romanssi on uskomaton, epäsovinnainen ja hullu, mutta Emmy Abrahamson ei kunnostaudu vain uskalluksellaan. Hän on tarkkakatseinen ihmisten, persoonallisuuksien ja ihmissuhteiden kuvaaja, itseironinen kuin Bridget Jones. Paitsi että hänen Juliansa on hauskempi, ehkä hieman kunnianhimoisempikin. Sillä Julia ei ole vain englannin ope, hän elättelee haaveita kirjailijuudesta. Kaiken lisäksi hän asuu kaksi kerrosta ylempänä samassa talossa kuin Elfriede Jelinek, kirjallisuuden nobelisti. Julia jo sommittelee heidän ensimmäisiä kirjallisia keskustelujaan päässään. Sinne pulpahtelee muitakin tarinoita, joita hän mielessään hahmottelee esikoisteokseensa ennen kuin huomaa, että idea olikin jo Goldingin käyttämä Kärpästen herrassa, Kingin Hohdossa, Mobergin Maastamuuttajissa etc. 

Under all smuts är Ben verkligen en av de vackraste männen jag träffat och med en häpnadsväckande självsäkerhet, stolthet och glädje.

Pummi, koditon (uteliggare, suomessa ei taida olla yhtä kuvaavaa nimitystä - puskabunkkari?) ja opettaja ovat tietenkin epäuskottava pari, vaikka Juliassa ilmeneekin kriittistä asennetta normeihin ja porvarillisiin menestyksen mittareihin. Hän on kuitenkin järjestyksen ihminen, joka kokee suurta mielenrauhaa esimerkiksi lomakkeita täyttäessään tai vastatessaan markkinointitutkimuksiin. Julia saa varautua ystävien kauhistuneisiin kommentteihin.

Kuitenkaan ei vain rakkaustarina kanna kertomusta, vaikka siitä muodostuukin sen liekehtivä runko. Yhtä mielenkiintoisia ja hersyäviä ovat Julian kokemukset Wienin Berlitzkoulussa, kirjavan oppilasaineksen ja moninaisen opettajaporukan keskellä. Sinkkunaista saa seurata Wienin öisten sivukatujen baareihin tai nettideitille aatelisen miehen kanssa, jonka hän nimeää Påsköhuvudiksi, koska tämä muistuttaa Pääsiäissaaren kivipatsaita. Myös Berlitz-toimiston henkilökunta ja kaikkien vihaama Dagmar, sen pomo saa oman kuvauksensa.

I lärarrummet går ryktet om att Dagmar blir sexuellt upphetsad av kontorsmaterial och Mike hävdar att han såg henne smeka en röd Bic-penna en gång på ett sätt som bara kändes fel.

Koska tämäkään rakkaus ei ole mikään mutkaton baana kohti taivaita, vaan kahden vastakkaisista maailmoista tulevan ihmisen kohtaaminen, siitä tulee seikkailu. Ben on lähes kaksimetrinen 24-vuotias Kanadasta maailmalle lähtenyt kulkuri, joka juo isoja määriä alkoholia kestääkseen öisen kylmyyden, siis alkoholisti elämäntapansa kauttakin. Hän on työläiskotinsa peruja kouluttamaton ja sitä myötä vailla suurempia suunnitelmia. Hänen kaverinsa Wienissä käyvät lentokentällä tietyllä roskiksella, jossa löytyy hyvää tavaraa niiltä, jotka ovat joutuneet siitä ennen turvatarkastusta luopumaan. Julia on tietyssä vaiheessa uutta suhdetta niin onnellinen, että alkaa jo suunnitella online deittipalvelua kolmikymppisten naisten ja asunnottomien välille. Det David saknar i tänder kompenserar han mer än väl med sin förmåga att dricka kylvätska.

Kivuliasta on tällaisenkin parin löytää yhteistä arvopohjaa ja arjen tapaa olla, vaikka alku on tulenpalavaa. Ensin on oltava piittaamatta ystävien neuvoista ennen kuin omat epäilykset ottavat kunnolla tulta ja kaikki näyttää palavan poroksi. Vain miestä vihannut kissa kehrää tyytyväisenä.

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske hurmasi. Toivon että Emmy Abrahamsonin kirjailijanura jatkuu, vaikka hän onkin jo kirjoittanut ulos ehkäpä dramaattisimman tarinan omasta elämästään. Kipinöivä huumorin pilke ja rakkaustarina eivät peitä sitä, että kirjailijalla on syvällistä sanottavaa. Kirjailija on hauska ja älykäs. Elämämme Tinder-aikakausi on hyvin mekaanista ja epäromanttista, hän sanoo Hesarin haastattelussa, josta kirjan bongasin. Hän myös kieltää sen, mikä jokaisen ulkopuolisen mieleen tulee, että vain entinen pummi olisi hyötynyt suhteesta. Kirjailija sanoo hyötyneensä tapaamisesta paljon, paitsi rakkaudessa koko elämänasenteessa. - Ei mikään ihme, että kirjasta on tekeillä elokuva.

Emmy Abrahamson: Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske
Albert Bonniers Förlag, Stockholm, 2016, 217 s


9 kommenttia:

  1. Minäkin luin Hesarin kirjoituksen tästä kirjasta, mutta siitä ei välittynyt tunne, että kirja olisi näin riemastuttava.

    VastaaPoista
  2. Huumorintaju on tietenkin hyvin henkilökohtainen juttu. Minua tämä nauratti ääneen useamman kerran. Mutta tässä oli minusta muitakin ansioita kuin huumori tai tämä epätodennäköinen romanssi. Minua kiinnostivai paljon Abrahamsonin havainnot ihmisistä ja ympäristöistä, joita oli tarjolla Itävallasta Kanadaan.

    VastaaPoista
  3. Tässä on kyllä mielenkiintoinen lähtötilanne ja ajatella, että pohjautuu tositarinalle! Voisi vaikka lukea tämän. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, pariskunta on naimisissa, heillä on kaksoset. Tämä oli kokonaisuudessaan virkistävä lukukokemus.

      Poista
  4. Tämä on kyllä selvä ooditeos ihmisille, jotka kuvittelevat vielä pelastavansa alkoholiongelmaisen kodittoman tai vangin :D Joskus käy silti tuuri! Olin unohtanut tämän kirjan, kiinnostuin siitä heti. Kiitos kun palautit mieleen! Tätä voisi yrittää ruotsiksikin lukea, niin olisi edes siten lähempänä Ruotsia. Varmasti tärkeä ihmisarvon nosto, on monia syitä joutua kadulle eikä se tee ihmisestä huonompaa tai vähemmän rakastettavaa. Mutta tuo on jo jotain, että hajusta riippumatta on kiinnostunut jatkosta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta, enemmän kuulee tarinoita joissa nainen uskoo rakkauden pelastavan juopon, mutta se osoittautuu turhaksi luuloksi. Tässä naista häiritsi viinaa enemmän miehen kouluttamattomuus. Ja siitä se taisi tyypille se ryhtikin sitten kehittyä.

      Poista
  5. Muistan tuon Hesarin artikkelin, mutta olin unohtanut hankkia kirjan.
    Hienoa ennakkoluulottomuutta! Kyllä tällaisia epätodennäköisiä rakastumisia tapahtuu. Usein suhteet vain jäävät lyhyiksi, mutta tässä on kestänyt - arvostan.
    Aion lukea tämän kirjan, panin sen jo varaukseen suomenkielisenä. Kiitos, kun innostit.

    VastaaPoista
  6. Totta, toisenlaiset kaaret ovat tavanomaisempia näille parisuhteille. Siksi tämä on niin piristävä. Abrahamson rakentaa romaaninsa vetävästi, se on kaikin puolin kiinnostava.

    VastaaPoista
  7. Tässä oli siis kyse myös koulutuksen merkityksestä ja ihmisen taustan vaikutuksesta siihen. Nainen näkee miehen ei vain rakastettavana vaan myös älykkäänä toisella tavalla kuin kukaan miehen siihen astisessa elämässä. Tässä tapauksessa siis auttoi totaalinen irtiotto matalien odotusten kotitaustasta, vaikka se tapahtuikin puskien kautta :)

    VastaaPoista