Kuinka ilahduttavaa havaita, että tänäkin vuonna tuli luettua niin monia innostavia kirjoja! Varsinkin nyt se on sitäkin iloisempaa, kun vuosihan on ollut aivan karmea, täynnä sotaa, tuhoa, lämpenevää ilmastoa, huonosti voivaa luontoa ja hyvin voivia diktaattoreita. Heitä putkahtaa ilmoille siellä täällä kuin pulkkosieniä rihmastoineen.
Huomenna alkavan tammikuun aikana luetaan taas klassikoita. Niinpä onkin hyvä muistella vuosi sitten löytämääni Henry Jamesia, joka taas osoitti, miksi joistakin tulee klassikoita, ajattomia ja iättömiä. Toinen klassikko, ilman haastetta lukemani oli Louis-Ferdinand Célinen Sota, Ville Keynäsin uusi suomennos, joka todisti samaa asiaa, kirjailijan taitoa, vaikka sitten aiheena mieletön sota.
Huomattava aluevaltaus kohdallani oli löytää sarjakuvataiteilija Guy Delisle ja hänen hienot matkakirjansa Pohjois-Koreasta, Burmasta ja Jerusalemista. Niitä lukiessa oli kuin matkalla itsekin, niin tarkkoja havaintoja hän oli piirtänyt.
Muuten esseet houkuttelivat entistä enemmän. Varsinkin Silvia Hosseinin Tie, totuus ja kuolema -kokoelmassa sai nauttia sekä sivistyksestä että huumorista, joka parhaimmillaan/pahimmillaan sai pyrskähtelemään hillittömästi. Vahvan muistijäljen jätti myös Sigrid Nunezin Paras ystävä, autofiktiota ja esseetä, kaikkea herkullisena keitoksena, bonuksena syväluotaus koiran tunteisiin.
Itsellenikin vuoden parhaita romaaneja olivat Iida Turpeisen Elolliset ja Pajtim Statovcin Lehmä synnyttää yöllä.
Suomen lähihistorian ummehtunutta ilmaa tuuletti erityisen pontevasti Riikka Tanner Leninin ilmestyskirjassaan, joka virkisti kuin kylmä aamusuihku.
Kävin kohtuullisen usein elokuvissa, teatterissakin, mutta kirjoitin näistä vähemmän tänä vuonna. Elokuvista mieleen jäi vaikuttavana parhaan kansainvälisen Oscarin voittanut Zone of interest. Sen neutraali, aivan uusi tapa kuvata saksalaisen natsiperheen idyllistä arkea Auschwitzissa teki tehokkaalla tavalla havainnolliseksi ihmisen kyvyn sulkea silmänsä. Elokuva sai palkinnon myös äänisuunnittelusta. Pahimmillaan korviin tunkeutui tunnistamatonta ääntä, kuin röhkinää jostain kaikukammiosta. Katsoja/kuulija saattoi vain arvailla, mistä oli kyse, tunne oli epävarma ja kolkko samanaikaisesti.
Eilen näkemäni italialainen Ainahan on huominen ei aiheiltaan ole kovin kevyt sekään, mutta kuitenkin sävyiltään moni-ilmeinen. Elokuva kuvaa sodan jälkeistä Roomaa köyhän perheenäidin kokemuksilla. Machomiesten perhe-elämä ei ole kaunista, perheenäiti raataa kaikkien puolesta. Miksi äiti antaa kohdella itseään kynnysmattona, ihmettelee tytär. Tytär opettaa äitiä ja äiti herää huomaamaan, mihin loputon sietäminen voi johtaa. Tukea tulee yllättävältä suunnalta eikä äiti uskaltaisi sitäkään ottaa vastaan. Naisella on tytär ja mukava ystävätär. Loppukuvissa italialaiset naiset äänestävät vaaleissa ensi kertaa, vuonna 1946. Tämän päivän neorealismia, tyylikkäällä musiikkitaustalla.
Onnellista Uutta Vuotta, hyviä luku-, elokuva-, teatteri- ja muita kulttuurielämyksiä ihmiset! Ja sitä rauhaa....!
Oi, onpa hieno maalaus! On kyllä ihana taiteilla säännöllisesti, minäkin yhtenä lukuvuonna pääsin töiltäni. Nuorena maalasin aina. Kotona ei tule tehtyä nykyisin, vaikka kuinka niin olettaisi.
VastaaPoistaSain tuon Lehmä synnyttää yöllä synttärilahjaksi. Monin tavoin varmasti osuu ja uppoaa, mutta mietin, koska pystyn aloittamaan. Hyvää uutta vuotta!
Pitäisi olla joku työhuoneen tapainen tila, johon saisi maalausjuttunsa jättää että kotona tulisi tehtyä. Kova homma laittaa teline ja värit kuntoon, suojata ympäristö ja sitten siivota pois. Sen lisäksi kotona tulee arki katkomaan tekemistä. Aika moni sanoo kursseillakin, ettei kotona tule tehtyä. Maalaaminen on yksi tapa päästä kokonaan irti kurjista ajatuksista. Niin toisenlaista pohtimista. Välillä palkitsevaakin.
PoistaSynttärilahjasi on kaikin puolin hyvä, myös optimaalinen sivumäärä. Kiitos ja hyvää uutta vuotta!
Kauniin maalauksen olet tehnyt. Ja miten ihana on tuo amaryllis. - Hyvää alkanutta vuotta sinulle ja antoisaa lukuvuotta!
VastaaPoistaKiitos samoin, hyvään lukuvuoteen voi luottaa paremmin kuin mihinkään muuhun. Olet lukenut tänäkin vuonna valtavan määrän kirjoja, huomasin blogisi lukijana. - Amaryllis on kyllä ällistyttävä, aina vaan aukeaa uusia nuppuja ja lopulta on kuin mikäkin morsian loputtomissa hunnuissa :)
PoistaMennyttä on hyvä tarkastella, kun uusi pukkaa etualalle. Kiitos katsauksesta ja toivotuksista. Kaikkea hyvää toivotan minäkin itsellesi ja läheisillesi.
VastaaPoistaNiin onkin, katsaukset ovat oikein kiva tapa. Yllättävän nopeasti unohtuu moni asia, blogista on siinä iloa ja hyötyä. Hyvää uutta vuotta siihenkin sukuhaaraan, uutta porukkaakin on näköjään siunaantumassa. Onnittelut siitäkin!
PoistaOlet oikea taiteilija. Upea taulu: asettelu, värit, varjot, tunnelma...
VastaaPoistaGuy Delisleä luimme samoihin aikoihin. Taitavia matkakertomuksia sarjakuvan muotoisina.
Zone of Interest oli vaikuttava, hieman samaa tekniikkaa kuin Son of Saulissa, sai elää ikään kuin päähenkilöiden pään sisälä. Näin jälkeenpäin muistan erityisesti perheen teinitytön, jonka yöllisiä retkiä näytettiin yövaloissa. Tyttö ymmärsi enemmän ja oli jo kuin häivähdys tulevaisuutta, jolloin tajutaan mitä oli tehty, omatunto.
Ja Statovci - niin upea tyyli. PIdän hänellä eniten tästä uusimmasta ja esikoisesta Kissani Jugoslavia. Lehmä-kirjan luettuani ajattelin heti, että tässä on Finlandia-voittaja. Hienoa, että hän sai Finlandian perinteisellä, vahvalla, omaan maailmaansa lukijan vievällä romaanillaan. Tätä palkintoa on usein myönnetty myös kokeileville kirjoille sitä kokeilua arvostaen.
Kiitos, nuo värit, vaaleanpunainen taivas ja valaistus kuvaavat sitä millaisena muistan kouluajan, enimmäkseen kivana ja turvallisena aikana. Martin koulu on vanha ja jykevä rakennus, sieltä pienet koululaiset vilistävät portista ulos entiseen malliin.
PoistaTosiaan, Zone of Interest on sukua tuolle Son of Saulille, paitsi aihepiiriltään myös tuolla toisenlaisella näkökulmalla. Perheen tyttö näytti, kuinka lapset viattomuuttaan eivät vielä osaa omaksua moista valikoivaa todellisuutta. - Nyt näyttää tulevan uusi holokaustelokuva Klaus Häröltä. Tässä tilanteessa alkaa jo odottaa, että länsimaisessa elokuvassa kiinnostuttaisiin myös palestiinalaisten kärsimyksistä.
Taas muistin, että minun pitäisi lukea joku Silvia Hosseinin esseekirjoista.
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta! Toivottavasti se on täynnä antoisia kulttuurikokemuksia.
Kiitos samoin! Jään taas keräämään vinkkejäsi tänäkin vuonna :) Molemmat vanhemmat esseekokoelmat ovat hyviä, vielä enemmän tykkäsin tuosta Tie, totuus ja kuolema -kirjasta. Tuorein taitaa olla enemmän tietoteos.
PoistaOnpa mukavaa, että olet löytänyt Delislen sarjakuvat! Itsekin pidin Turpeisen kirjasta, kun luin sen nyt joulunaikaan. Oikein hyvää alkanutta vuotta 2025! ❤️
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta sinulle myös. Tosi hienoja olivat nuo sarjakuvakirjat. Yritin löytää lisää häneltä, mutta ei löytynyt. Olet kai siirtynyt sinäkin noihin muihin somekanaviin, kun ei ole näkynyt blogijuttuja entiseen tahtiin sinulta. Kiitos terveisistä!
PoistaTulin juuri tänään kotiin viimeisimmältä Turkuun kohdistuneelta reissultani, kävin joulukuun alussa hakemassa joulufiilistä ja nyt tehtiin siskon perheen kanssa treffit ja otettiin uusi vuosi vastaan Turussa. Ihastun joka kerralla enemmän ja enemmän siihen kaupunkiin! Ja puoliso ihasteli kun saatiin monessa paikassa palvelua myös ruotsiksi.
VastaaPoistaSepä kiva kuulla! Turku on kyllä söpö vanha kaupunki. Palattuani 30 vuoden jälkeen takaisin olen tässä vanhana katsellut omituisella hellyydellä kaupungin vanhoja taloja ja katuja, linnaa, purjelaivoja ja tietenkin jokea, joka virtaa uomassaan päivästä toiseen. Mitä kaikkea senkin rannoilla on nähty...
Poista