Välipalaksi pitkästä aikaa ruotsinkielistä dekkaria. Denise Rudbergin nimen löysin jostain paljon luettuna suosikkina. Lisäksi Ett litet snedsprång antoi taas mahdollisuuden tirkistellä Östermalmin ja muiden Tukholman eliittialueiden elämää. Olinhan tirkistellyt sitä nuorena likkana erään Östermalmin arvotalon katutason kerroksesta yhden kesän verran. Tosin näkymä avautui sisäpihalle, jossa vanha pariskunta jaksoi riidellä päivästä toiseen. Sitä ei tullut kovin kauaa katseltua.
Aika pian alkoi lukiessa tukholmalaisen varakkaan porukan elämä pitkästyttää kunnolla: Djurholmenin varakkaat rouvat kuntoilevat ja juhlivat, miehet tekevät rahaa kuka missäkin, ylläpitävät elintasoa, jossa isot talot puutarhoineen ja hälytysjärjestelmineen syövät rahaa. Seksikään ei enää maistu kotioloissa ja niinpä parit etääntyvät omiin ratkaisuihinsa: kuka löytää rauhaa Just nu -terapiakollektiivista eristyneellä saarella, kuka uudesta köyhemmästä mutta intohimoisesta rakastajasta. Galleristi järjestää ylenpalttisia avajaisjuhlia, joissa hummerin äärellä solmitaan uusia ja virkistetään entisiä suhteita.
Kontrastina kiiltävälle luksuselämälle toimii keskusrikospoliisin tutkintaryhmä ja organisaatio yleisemminkin, jonka piirissä sattuu ja tapahtuu sekä tutkijoiden yksityiselämässä että viraston kiihkeätempoisessa työssä ja kaunaisissa suhteissa. Ydinryhmä koostuu tuoreesta leskestä ja entisen rikostutkijamiehensä hoivaajan tauolta palaavasta, 5-kymppisestä Marianne Jidhoffista, kokeneesta tutkijasta Torsten Ehnistä ja tälle vastikään assistentiksi nimetystä nuoresta Augustin Madridista.
Marianne haluaisi herättää miehensä kuolleista, jotta saisi heittää tämän ulos kodistaan. Miehen viimeinen lausahdus ennen kuolemaansa oli nimittäin: Irene. Ja pettämistä oli esiintynyt aiemminkin. Siitä dekkarin nimikin, pieni syrjähyppy. Aika monella niitä kirjassa riittääkin. Marianne on kuitenkin hyvin arvostettu kollegoiden kesken ja niinpä hän näyttääkin kyntensä, kun on pitkästä lamaantumisestaan toipumassa työkuntoiseksi.
Torsten ja Augustin parivaljakko pääsee myös vauhtiin, vaikka epäilyksiä riittää alkuun. Torsten on tottunut yksin toimimiseen ja uuden työkaverin ulkoinen snobahtava habitus ei myöskään herätä luottamusta.
Kaiken toiminnan keskellä syödään loputtomasti, vähän kuin lapsuuden Viisikko-kirjoissa, joissa kaikki vaikutti kulminoituvan eväskorin avaamiseen ja suklaakakkuun. Tukholmassa syödään arkena varsinkin kanelipullia (vastaavat kai meidän korvapuustejamme) ja aterioilla noissa luksuskodeissa tietenkin Östermalmin kauppahallista hankittuja kalliita herkkuja.
Julmasti yliajettuja miehiä kuolee ja erään veneen alta löytyy nuori nainen.
Tutkinnan ohessa kuvaillaan erään perheen hajoamista ja Mariannen nousua työyhteisössä naisten kadehtimaksi ja muutaman miehen piirittämäksi sankarittareksi. Matkalla matkustetaan myös sinne lahko-tyyppisen yhteisön saarelle, jossa pariskunta laskuttaa hyvin, vaikka osallistujat riisutetaan ja kävellytetään vaipoissa. Se tapahtuu häpeän tunteen voittamiseksi.
Oj vad det var jobbigt! Yli 400 sivussa oli todella runsaasti yksityiskohtaista kuvausta toiminnasta, joka ei vienyt kertomusta eteenpäin, pukemista, pesemistä, pöydälle laittamista, sitä syömistä ja juomista, vaatteiden värien ja nyanssien kuvailua. Rikostutkimus oli lähes pieni sivujuoni. Vaikka feministinen näkökulma pilkahti siinä, tukholmalaisen vauraan porukan kuvaus on aika kliseistä ja kuivakiskoista.
Denise Rudberg: Ett litet snedsprångNorstedts, 2010, 431 s
Kyltymätön lukuhalu kaivannee kuvatun laisiakin välipaloja. Niitähän löytyy, vaikkei edes etsisi. Vai kuinka?
VastaaPoistaKun ei varsinaisesti harrasta dekkareita, niin ei oikein osaa löytääkään itselleen sopivia. Voisin kokeilla seuraavaksi tuon ruotsalaisen krimin grand old manin Leif G W Perssonin dekkareita, kun hänen omaelämäkerrallisesta kirjastaan tykkäsin.
PoistaMinulla kans jäivät nämä Rudbergin dekkarit, vaikka niitä on kehuttu ja yritin. Etelässä oli rantakirjana monella ruotsalaisella näitä, kun vaklasin. Oletko jo Niklas Natt och Dagia lukenut? Mauri Sariolan Susikoski-sarja on kans tänhetkinen hupini.
VastaaPoistaEn ole kumpaakaan noista lukenut. Susikoski-sarjalla oli aika tunkkainen maine aikoinaan, mutta maineet tietenkin vaihtuvat aikojen kuluessa, keneltä maine menee, kenelle se yllättäen tulee - valitettavaa jos vasta kuoltua. Dekkarit saavat taas jäädä kohdallani jäähylle ;) Kun on tottunut ns kaunokirjallisuutta lukemaan, usein dekkareissa hahmot vaikuttavat yksiulotteisilta ja kielikin saattaa kolahdella korvaan, siihen kielikorvaan.
PoistaTuo on muuten jännää, tuo muiden lukemisten vaklaaminen. Saattaa olla vähän vaikeaakin nähdä kauempaa...:) Eikä oikein asian kanssa uskalla tunkeilla. Äitini kertoi, että hän luki puistossa kirjaa ja viereen tunki mies joka kyseli lukemista. Idiootti, vastasi hän asianmukaisesti.
Poista