Oli tarkoitus ostaa Sammakon kaupasta ennen joulua lahjaksi eräs sarjakuvakirja, jonka olen tässä vaiheessa unohtanut. Se oli loppuunmyyty. Sen sijaan innokas myyjä (oletettu mies ja oletettu keski-ikäinen) hehkutti paljon Liv Strömquistin kirjoja, joista sitten päädyin tähän Einsteinin vaimoon. Olen suosittelijalle kiitollinen. Jos hyvä lukija olet arjen, patriarkaalisen yhteiskunnan ja sen historiakirjoituksen väsyttämä, Liv Strömquistin Einsteinin vaimo antaa tuhdin c-vitamiiniannoksen verran lisää virtaa purevalla huumorillaan ja terävillä kommenteillaan, luonnollisesti feministisellä sarkasmilla pippuroituna. Sarjakuva-albumi lisää myös historiatietoutta, sillä kirja pohjaa huolellisesti tutkittuun lähdemateriaaliin. Naisen historia ns merkkimiesten varjossa on aina jäänyt enemmän tai vähemmän pimentoon.
Maailmanhistorian järkyttävimmät poikaystävät on osio, jossa saamme rutkasti tietoa palvottujen nerojen arjesta. Neroista suurin on tietenkin Einstein, jonka vaimo Mileva Maric oli myös matemaatikko. He työskentelivät ja julkaisivat yhdessä, mutta avioeron myötä Einstein unohti vaimonsa panoksen.
Kammottavien poikaystävien joukossa tapaamme myös Edvard Munchin, josta kirjassa kuvataan hauska episodi. Lopputulema on selitys siitä, mistä maineikkaassa Huuto-maalauksessa on kyse.
Muita tympeitä poikaystäviä ovat mm Marx, Picasso ja Sting, jonka hittikappale Every breath you take valaa uskoa jokaiseen psykostalkkeriin, joka ei suostu hyväksymään että entinen kumppani on siirtynyt elämässä eteenpäin.
Se tiedetään, että lapset ovat konservatiiveja, mutta Liv Strömquist valottaa esimerkeillään, että he ovat oikeistokonservatiiveja sekä perhe-, moraali- että taideasioissa. (Tämä toimii myös toisinpäin: oikeistokonservatiivit ovat kuin lapsia, vain esittävä taide kelpaa, kuten on nähty perussuomalaisten taidekommenteista.)
Liv Strömquistin sarjakuva-albumeista on suomennettu jo neljä ja viides on tulossa: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan tarkastelee rakkautta ja rakastumista, esimerkkinä Leonardo DiCaprio.
Liv Strömquist: Einsteinin vaimo
Einsteins nya fru, 2018, suomentanut Helena Kulmala
Sammakko, 2019, 139 s
Liv on tosi fiksu, aina niin osaa sen tärkeän löytää.
VastaaPoistaTotta, kyllä tässä vitsien ja hauskan ohella näkee myös syventävät opinnot ja analyysin.
PoistaStrömquist on kyllä kertakaikkisen mainio. Tämä minulla on vielä lukematta, mutta Kielletty hedelmä ja Prinssi Charlesin tunne ovat molemmat olleet aivan huikeaa luettavaa. Villiä ja anteeksipyytelemätöntä ja terävää - ihan mahtia!
VastaaPoistaMinulla kaikki muut vielä lukematta. Räväkkä ja fiksu nainen. Tässä minusta oikeastaan yli sukupuolien näkee senkin asian, että julkiroolin takaa jokaisesta löytää ihmisen epätäydellisyyden, neroissakin. Mutta tietenkin naisen asema on ollut varsinkin menneinä aikoina tosi huono ja sitä sietää penkoa ja valottaa lisää. Tämä tapa on hauska.
PoistaHaluan vain ylpeänä kertoa, että olen käynyt katsomassa Sammakon kaupan näyteikkunaa. Kauppa oli kiinni. Näyteikkuna oli jännittävä.
VastaaPoistaVähän erilainenhan se on kirjakauppana, kiva.
Poista