lauantai 27. helmikuuta 2021

George Orwell: Vuonna 1984




Aloitin George Orwellin kulttiteosta Vuonna 1984 viimeisimpään klassikkohaasteeseen, mutta vaihdoin Kurt Vonnegutiin jossain vaiheessa. Tulin hankkineeksi kirjan, koska se ei ollut siinä vaiheessa suoraan saatavissa kirjastosta. Sitkeämpi Vieraileva lukija sai sen sitten luettua loppuun. Lukukokemuksesta välittyvät myös samat asiat, joiden vuoksi oma kiinnostukseni lopahti. Seuraavassa hänen muistiinpanonsa teoksesta.

"Kenties kaikkien aikojen luetuin poliittinen trilleri" lukee takakannessa. Ainakin tunnetuimpia tulevaisuusdystopioita. Todisteena mm. yleiskieleen juurtunut ilmaisu orwellilainen, jolla yleensä tarkoitetaan jotakin totalitaariseen valvontayhteiskuntaan liittyvää, yhteiskuntaan, jossa pakkovaltaa käytetään kansalaisten perusoikeuksien nujertamiseen. Kuvitteellisen "Oseanian" valtakunnan valtaapitävien tunnuslauseita ovatkin "sota on rauhaa", "vapaus on orjuutta" ja "tietämättömyys on voimaa". Mystinen "Isoveli valvoo" kansalaisiaan 24/7.

Vallankäytöllä yli kansalaisten ei näytä olevan mitään muuta loogista perustetta kuin valta sinänsä, mahdollinen materiaalisen hyödyn maksimoinnin absoluuttinen raja on ylittynyt jo ajat sitten, sillä ei ole enää merkitystä. Orwellin kuvaamassa totalitarismissa tavoitteena on enää absoluuttinen valta eli saada hallintaan myös ihmisten ajattelu ja tunteet. Tätä varten on luotu "entiskielen" käsitteet köyhdyttävä ja nurin kääntävä "uudiskieli" sekä "rakkausministeriö", jonka tavoitteena oli ajatusrikoksiin syyllistyneiden uudelleenkouluttaminen mahdollisimman sadistisin kidutusmenetelmin. Joko opit uudiskielen ja rakastamaan Isoveljeä tai kuolet ja kaikki tiedot sinusta hävitetään eli haihdut olemattomuuteen. Kirjan päähenkilö "totuusministeriön" sinihaalaripukuinen virkamies Winston Smith erehtyy ajatusrikoksiin ja tapaa kaltaisensa epäilijän Julian. He saavat jonkin aikaa maistaa menneiden aikojen vapauksia kunnes joutuvat sitten systeemin rattaisiin.

George Orwell eli Intiassa syntynyt britti Eric Arthur Blair kirjoitti tämän kirjan vuosina 1945-1949 eli ajankohtana toisen maailmansodan jälkeen, jolloin kylmä sota sekä kommunismin pelko valtasivat alaa lännessä ja Stalinin hirmuteot Neuvostoliitossa alkoivat olla tiedossa. Natsi-Saksankin tapahtumat olivat tiedossa, mutta Orwellin kirjan osoite tuntuu olevan selkeästi Neuvostoliitto, ei Saksa. Ehkä syynä lienee ollut se, että natsit oli jo kukistettu, mutta Stalin oli edelleen hengissä ja Neuvostoliitto nouseva suurvalta.

Nykylukijalle kirjan lukukokemus lievän kuivakkuuden lisäksi on jonkin verran kaksijakoinen. Aika tuntuu jossain määrin jo ajaneen sen ohi, se on ikään kuin kaluttu luu. Erilaisia dystopioita vastaavin asetelmin on kirjoitettu sen jälkeen jo lukuisia. Toisaalta - valitettavasti - sen sanoma on edelleen kovin ajankohtainen. Diktatuurit eivät ole maailmasta mihinkään kadonneet ja tekninen kehitys (tietoverkot, älykännykät, valvontateknologia, tekoäly) ovat antaneet niille valitettavan hyviä apuvälineitä. Mitä tapahtuu Kiinassa, Venäjällä, Turkissa, Saudi-Arabiassa, Pohjois-Koreassa jne., mitä niitä nyt onkaan. Eikä kaikissa ns. demokratioissakaan jauhot pussissa ole ihan puhtaat.

Kiitos Vieraileva lukija! Tulipahan tästäkin klassikosta hyvä tiivistys blogiini. Teema on todellakin edelleen mitä ajankohtaisin.

George Orwell: Vuonna 1984
Nineteen Eighty-Four, 1949, suomentanut Raija Mattila
WSOY 1999, 370 s


.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli aikansa "hätkähdyttävä" tapaus, ja teos aiheutti runsaasti mielenkiintoista keskustelua. Kuten toteat, paljon on virrannut vettä sen jälkeen, mutta valitettavasti tässä kalutussa luussa on sen ydin edelleenkin jäljellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja oli sensaatio aikanaan. Ja myös monissa tapauksissa - kalutusta luusta koiraan - se koira älähti johon kalikka kalahti. Kirja kiellettiin Neuvostoliitossa ja monissa sosialistissa valtioissa.

      Poista