sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Arvot kaupan

Lähetin tämän kirjoituksen HS mielipidepalstalle. Päätyi näköjään ö-mappiin, joten oma kanavani tulee taas tarpeeseen.

Maailma on täynnä tyhjää puhetta. Vaalimme demokraattisia arvoja ja  pyrkimystä tasa-arvoon, ihmisoikeuksia vaaditaan juhlapuheissa. Käytännössä näemme uutiskuvissa, kuinka Joe Biden joutuu kättelemään murhaajaa, jonka käskystä kriittinen toimittaja on tapettu ja paloiteltu. Afganistanissa naiset eivät pääse kuntosalille. Maailma seuraa sivusta, kun puolet kansasta kahlitaan keittiöihin. No, Afganistan onkin hylkiövaltio, siellä yritettiin jotain muuttaa ja se yritys lopahti. Yritämme unohtaa sen epäonnistumisen. Naisia ei enää nähdä Kabulin puistoissa.

Nyt olemme tilanteessa, jossa meillä on varaa valita puolemme. Me valitsemme tukea Turkin diktatorista presidenttiä, joka kiristää Ruotsia ja Suomea viivyttämällä Nato-jäsenyyden ratifiointia. Presidentti, jonka päällimmäinen ideologia näyttää olevan vallanhalu, käy armotonta taistelua poliittisia vastustajiaan vastaan. Näistä kurdit ovat suurin ryhmä oppositiota, sekin monilta osin nujerrettu. Kurdeja Erdogan nimittää terroristeiksi. Suomen kanssa Turkilla ei ole niin suuria vaikeuksia. Ruotsiin verrattuna Suomen tuki kurdeille on ollut vähäistä. Nyt Ruotsin uusi hallitus on suostunut tiukentamaan suhtautumistaan kurdeihin Nato-jäsenyysprosessin varmistamiseksi.

Mitä tässä ollaan tekemässä? Me tuemme vanhoillisen islamin tulkinnan mukaisia asenteita maailmassa, jossa suuntaus ei todellakaan vastaa länsimaisia arvoja. Tuemme talibaneja ja Isisiä. Kurdien yhteiskunnassa naiset toimivat ja ovat aktiivinen osa yhteiskuntaa. Suurelta osin kurdien ansiosta Isisin hirmuhallinto Syyrian ja Irakin rajaseuduilla on nitistetty. Näihin ihmisiin me haluamme nyt ulottaa Turkin nykyhallinnon kouran, jotta se saisi sulkea heidät vankiloihinsa. Maailmassa ei ole järkeä.

Meidän Nato -ratifioinnilla ei ole sellaista kiirettä, että meidän tulee tukea Turkin presidentin mahdollisuutta tukahduttaa oppositionsa. Hoitakoot Yhdysvallat ja muut Nato-maat Turkin saattamisen ruotuun. Muuten meidän ja Ruotsin tapa unohtaa arvonsa näyttää nololta nyt ja tulevaisuudessa.

Julkaisemattomasta tekstistä unohtuivat ajankohtaiset Iranin, Teheranin mielenosoitukset kuristavaa pappisvaltaa vastaan. Nekin saivat alkunsa poliisien pahoinpitelemästä kurditaustaisesta naisesta, joka kuoli vammoihinsa. Tuollakin kurdit nimenomaan puolustavat ns länsimaisia arvoja ja naiset vapauttaan määrätä omasta elämästään ja pukeutumisestaan. 

6 kommenttia:

 1. Aivan oikein sanottu! Meillä myös on mm. Britannian turvatakuut, joten niin suurta kiirettä Natoon ei ole. Kauheaa nähdä, miten taantumuksellinen Ruotsin(kin) oikeisto on, heti valtaan päästyä ollaan mielistelemässä Turkin diktaattoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, inhottavaa seurata tätä peliä. Se joka tässä ansaitsisi kurinpalautusta on Turkin presidentti. Monimutkainen on Nato-maidenkin ryhmittymä, erilaisine ulko- ja sisäpoliittisine intresseineen.

   Poista
 2. Eikö olekin hyvä, että on kanava, jossa voi julkaista oman mielipiteensä! Ja me sentään saamme tuoda julki erilaisia mielipiteitä.
  Saa nähdä, miten pitkäksi meidän Nato-jäsenyytemme hyväksyminen siirtyy. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on aina ollut meillä Pohjoismaissa tärkeimpiä arvoja, eikä niistä pidä luopua. Onneksi Ruotsi ei ole sentään suostunut luovuttamaan turvapaikan saaneita kurdeja, ainoa rikoksensa mielipiteen ilmaisu, öykkäri Erdoganille. Niin moni Turkissa odottaa vaalipäivää peläten, että Erdogania ei saada pois vaikka häviäisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän helpottaa pään sisäistä painetta, kun saa sentään tällä kanavalla purkaa frustroitumistaan uutisiin. Niitä lukiessa tulee niin voimaton olo, ja samalla kiukku.

   Poista
 3. Jaan turhautumisesi, voimattomana.

  VastaaPoista