sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Novellihaaste2 koosteNipvet-blogin Juha Makkosen Novellihaaste2 päättyy tänään. Haaste oli jatkoa Ompun/Reader why did I marry him edellisen vuoden novellihaasteeseen, josta itsekin innostuin löytämään novelleja luettavaksi. Jotenkin ne ovat turhaan jääneet kouluaikojen pulpetinhajuun. Joka tapauksessa intoni ei ihan riittänyt tämän haasteen loppuun asti, vaan lopahti selvästi tämän kevään aikana.

Kakkososaan kuului myös peukutusosio, joka aiheutti minulle pientä rimaa ja samalla huonoa omatuntoa henkisestä laiskuudesta ja/tai älyllisestä riittämättömyydestä.

Luin nämä kokoelmat:

Miljenko JergovicSarajevolainen Marlboro - 29 novellia
Zinaida Lindén: Nuorallatanssija - 10 novellia
Harry SalmenniemiUraanilamppu ja muita novelleja - 13 novellia
Anton TsehovTarpeettomia ihmisiä - luettu 15 novellia (osa)

Viime syksyyn osui sopivasti lukupiiri, jossa luettiin novelli Suomen itsenäisyyden jokaiselta vuosikymmeneltä eli yksi kpl per kirjailija. Nämä kirjailijat luettiin:

Joel Lehtonen, Maria Jotuni, Volter Kilpi
Veijo Meri, Veikko Huovinen, Mika Waltari
Tove Jansson, Joni Skiftesvik, Orvokki Autio
Rosa Liksom, Anu Kaaja

Vähäiset peukutukseni osuivat näihin:

Hahmo Zinaida Lindén: Kumari
Teema Mika Waltari: Urheileva kirjailija
Paikka Tove Jansson: Matka Rivieralle
Konflikti Anton Tsehov: Piispa

Kiitos haasteesta. Novellit pitää muistaa edelleen. Ne sopivat lyhyinä ja tiiviinä pelastusrenkaaksi moneen tilanteeseen ja ansaitsevat arvonnousun romaanien rinnalle.

6 kommenttia:

 1. Zinaida Lindénistä pidän todella paljon. Yksi hänen romaaninsa minulla on vielä lukematta. Salmenniemen kokoelma oli häiritsevä ja hieno, vaikkei ihan lähelleen päästänyt. Pitäisikin lukea enemmän vanhempia novelleja, niitä riittäisi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös, pidän paljon Zinaida Lindénistä. Ehkä vielä enemmän noista hänen romaaneistaan kuin näistä novelleista. Jotenkin hyvin ehyitä ja tunnelmaltaan aitoja.

   Poista
 2. (kaduttaa kun kirjaston pois-siivous-hyllyltä olis ilmatteks saanu suomalaisia novellens sadan vuoden ajalta, paksu kirja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kyllä ollut aika mielenkiintoinen opus ja kiva omassa hyllyssä!

   Poista
 3. Lukupiirinne ohjelma kuulostaa kiinnostavalta.
  Lukupiirit onnistuvat, ellei joukkoon satu yhtä tai useampaa moottoriturpaa tai kaikkitietävää.
  Minusta nuo peukutukset olivat kivoja. Mukavan leikkisä haaste tämä, minulla ensimmäinen mihin olen osallistunut, kun en tykkää yhtään lukea millään tavalla ohjatusti, ja vielä vähemmän kirjoittaa muulloin kuin inspiraation iskiessä ja sopivissa olosuhteissa, kun aikaa on väljästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kursseilla tapaa olla usein yksi häirikkö, jolta eivät muut saa suunvuoroa. Nyt oli hyvä osanottajajoukko, useampi vilkas ja opettaja joka katsoi, että se hiljaisinkin sai vuoronsa. Italian kursseilla on monina vuosina noussut savu korvista, kun keskustelukursseille osallistuu ihmisiä, jotka eivät osaa alkeitakaan ja alkavat muistella matkojaan Italiaan, suomeksi. Hermoni ei enää kestä osallistua ollenkaan. Viimeinen pisara oli Turussa: sardinialainen opettaja, joka ei esittelyn jälkeen antanut kenellekään suunvuoroa. Keskustelukurssi
   :D

   Peukutukset alkoivat minulla häiritä lukemista. Aloin liikaa miettiä niitä lukiessani, joten lakkasin peukuttamasta. Itse asiassahan lakkasin lukemasta novelleja. Sinulla oli oikea asenne.

   Poista