maanantai 10. kesäkuuta 2019

Jan & Maria Berglin: Det är den som möter som ska backa

Vanha mummonmökkimme ulkosaaristossa (ei kuvassa) on ruotsinkielinen. Tuvan yhdeltä seinältä katsoo äidinäitini Hilda ja puolisonsa Emil - kylläkin suomenkielinen - joka siellä kuulemma usein valitti että bloosaa, bloosaa aina vain bloosaa. Siellä on hyvä jatkaa projektiani, sarjakuvaa ruotsiksi. Sarjakuva on näppärä tapa pitää tuntuma rakkaaseen naapuriin, nuoruuteni unelmamaahan, hunajan ja maidon maahan, kuten eräällä entisellä työkollegallani oli tapana Ruotsia ylistää.

Tämä Det är den som möter som ska backa tuli taas vastaan kirjaston hyllystä. Gävleläisen Berglinin pariskunnan sarjakuva-stripit ovat semmoista aamukahvijutustelua kaikesta: parisuhteesta, perheestä, päivän politiikasta, sukupolvista, vanhenemisesta. Piirrokset ovat humoristisia, mutta kriittisiä pienellä satiirisella mausteella ja kuvaavat usein ihmettelevän ihmisen tarpomista ajan muutosten virrassa, monimutkaisessa maailmassa. Tämä kirja on vuodelta 2013.Kuningashuoneeseen, aatelissukujen dilemmoihin tai Ruotsin sisäpolitiikkaan liittyvät yksittäiset stripit saattoivat jättää hieman ulkopuolisen olon, kun taas kaikkein puheliaimmat ruudut edellyttäisivät ahkerampaa Ruotsin arjen seuraamista että pysyisi kielessä mukana. Mutta eipä haittaa, näinkin tapahtuu pientä päivitystä. Teemat ovat ajattomia, pieniä ja suuria kuten esim nimeksi valittu: vastaantulevan autoilijan perustelu siihen, miksei hänen tarvitse peruuttaa jäisellä metsätiellä vaan tuon toisen. Dylanin kirjallisuuden nobelista äänikirjojen kuunteluun, ajan luonteesta rottaan lemmikkinä.

Entinen pääministeri Göran Persson on ilmeisesti ruvennut sijoittajaksi ja sopii esimerkiksi vallan sokeuttamasta henkilöstä, joka ei enää ymmärrä itseensä kohdistuvaa kritiikkia.


August Strindberg on antanut otsikon tälle sarjalle vanhan pariskunnan avioliiton ilmiöistä: toista ei enää nojatuolista erota.


Ruotsin hyvinvointivaltiossa ollaan tietoisia siitä, ettei meillä kohta enää ole varaa nykyiseen hyvinvointiin.


JAS-hävittäjäkaupat onnistuivat Sveitsin kanssa, mutta mitä se maksoi vastakauppoina?

Jan och Maria Berglin är de omåttligt populära serietecknarna från Gävle som låter sina stornästa figurer utforska och kommentera såväl stora som små fenomen i samtiden. Det är den som möter som ska backa är deras tjugoandra seriealbum.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti