maanantai 10. helmikuuta 2020

Vitsi tätä ilmastokeskustelua!

Keskustelua kotikeittiössä:

- Mitä syödään tänään - laitanko karjalanpaistia?
- Syödäänkö me liikaa lihaa?
- Me ollaan nyt syöty kalaa ja kanaa.
- Mitä sä laittaisit vain itselles?
- Jotain kasvispöperöä varmaan, mut et sä ehkä siitä...mut jos mä laitan vain naudanlihasta?
- Sika on ilmastoystävällisempää.
- Mut sika on fiksumpi.
- Kyllä nautakin on fiksu.

Näin voi lihansyöjä ajautua absurdiin umpikujaan. Tyhmempää söisi mieluummin mutta ilmaston kannalta on fiksumpaa syödä fiksumpi. Lopputulemana voi vain yhtyä Tuomari Nurmion laulun sanoihin: olen s-tanan huono ihminen.


10 kommenttia:

 1. Kasvispöperöt voivat tulla liharuokia kalliimmiksi ainakin näin talvella. Ainakin jos haluaa kotimaista. Meillä syötiin viime vuonna isoimmalta osin mifu-ruokia. En tiedä oliko hyvä ajatus. Niistä sai kyllä helpolla ruuan, mutta lienevätkö ihan meikäläiselle ruuansulatukselle hyväksi? Vaihdettiin takaisin sikaan.

  Sikojen fiksuudesta en tiedä, kun ei ole sioista kokemusta muuton kuin lautasella. Naudat vaikuttavat pääosin leppoisilta märehtijöiltä, joita on rauhoittavaa katsella. Jauhelihanakin menee.

  Apropoo, jos haluat lukaista taivalkosken murteella kirjoitetun runon, jossa nauta lähestyy naudankasvattajaa laitumella murheellisissa mietteissä, niin laitan varuilta linkin. On oikein hienoa runoutta, jossa on taustalla syvempiä pohdintoja kuin äkkiä arvaisi!

  https://kostojewski.blogspot.com/2019/10/vatsaisku.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin että sinulla olisi tähän aiheeseen sanottavaa, kiitos! Ja kiitos linkistä myös. Runojen luenta on minulle tuskien taivalta.

   Täällä on meitä, sekä ihmisiä että nautoja liikaa. Yhdessä me kuljemme kohti luonnonvarojen ehtymistä - vaikka toinen toista syökin.

   Poista
 2. Teet mitä teet, aina on jotenkin umpikuja vastassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä se helposti tuntuu, vaikka tämä nyt oli tämmöistä pelleilyä. Poliitikoilla olisi valta tehdä epäsuositumpia päätöksiä, joilla suurempi vaikutus aikaansaataisiin, mutta eivät uskalla.

   Poista
 3. Mainio keskustelu.

  Itselle maistuvat kasvispöperöt tosi hyvin, joskus lisänä pieni pala lihaa/kalaa/kanaa (laitettuna niin, että alkuperä ei näy), mutta tämä ei ole mikään hyvisvalinta, vaan olen vai tottunut semmoiseen lapsuuden nirsoilusta lähtien. Kotonani oli sianlihaa ja silakoita suolattuna talven yli isoissa saaveissa ja eihän niistä valmistettu ruoka lapsille maistunut. Vilja-, juures- ja kasvissapukoitten lisäksi tykkäsin tuoreina paistetuista silakoista. Niitä sai muutaman kerran kesäisin, kun jotkut kalakauppiaat ajoivat tuorekalaa pakettiautoilla Reposaaresta maalle ja myivät maalaistaloihin.
  Ymmärrän, että joku toinen on tottunut pienestä asti isoihin pihveihin eikä pidä mitään muuta ruokana. Kun noita lihankorvikkeita opitaan maustamaan hyvin, niin ne saattavat olla yhä lähempänä tavoiteltua lihan makua.

  Joo, nykyään syyllistetään ihmistä oikein urakalla. Oli hyvä lukea sunnuntain Hesarista juttu professori Risto Saarisen ajatuksista. Hän sanoo, että elämme aina totuutta edeltävää aikaa, kun tieto lisääntyy ja asiat kehittyvät.

  Uhkakuvien kehittelijät ja levittäjät ovat minusta aivan yhtä vahingollisia kuin täysin välinpitämättömästi ympäristöasioihin suhatutuvat. He, nämä pessimistit, kaiken lisäksi saavat aina äänensä kuuluviin, koska media tykkää sensaatioista.
  Poliitikot yhdessä, maailmanlaajuisesti, ovat ainoat, joiden päätökset todella vaikuttavat. Me elämme siinä maailmassa, mikä näillä päätöksillä rakentuu.
  (Ihanaa, että USA:ssa juuri nuoret ovat Bernie Sandersin linjoilla!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle myös maistuvat kasvispöperöt, ja kyllä miehellekin. Tuostakin padasta tuli enemmän kasviksilla höystetty karjalanpaisti, juureksia ja sipuleita, mausteita rutkasti. Liha-annoksia ollaan pienennetty ja harvennettu.

   Olen kyllä epätoivoinen USA:n vaaleista. Sanders on hyvä, mutta pitäisi sentään olla yläikäraja, esim 75 v. Onhan se omituista, että isosta puolueesta ei löydy muuta kuin yksi nuorempi varteenotettava, ja muut ovat yli 7-kymppisiä, ja lähemmäs 8-kymppisiä. Tämä ei ole ikärasismia vaan realismia. Pelkään pahinta, yksi iso ja lapsenomainen tyyppi tulee ja vie koko potin taas.

   Medialla on iso rooli todella, siksi esim iltapäivälehtien lukeminen masentaa. Joskus, kuten eilen, luen Saku Timosen blogia enemmän kuin kerran, saadakseni paremman olon ;)

   Poista
 4. Totta, mutta ainakin näkee, mitä arvoja nuorempi väki arvostaa, ehkä suunta vähitellen muuttuu. Nuoret ovat kansainvälistyneet ja saaneet selvää, miten hyvin ne demokratiat toimivat, jotka ison lapsenomaisen röyhkimyksen mielestä ovat lähellä kommunismia. Lapsi rynnii varmaan vielä toisen kautensa, kaltaistensa avulla, siltä näyttää.

  Saku Timonen on hyvä tarkkailija. Tänään hänellä on taas hyvin napakka teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä tekstejä Timosella on päivittäin. Mutta se kura mitä hän saa niskaansa! Pitäisi oikeasti saada nuo tyypit yksitellen ja naamatusten keskusteluun ilman tuon räksyttävän lauman suojaa. Eikä ikinä heillä mitään asiaa, pelkkää parjausta ja nimittelyä.

   Poista
 5. Olisitko halunnut kirjani, jos haluat niin laita minulle osoitteesi. Terv Heidi
  saunaiho@luukku.com
  Ei velvoita mihinkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tietenkin haluan. Onnittelut! Laitan osoitteeni tulemaan. Hyvä sähköpostiosoite sulla :) Kirjasta on moneen...

   Poista