sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Turunen Ari: Ettekö te tiedä kuka minä olen

Ylimielisyyden historia
  
Luettu 8/2013


Ari Turunen - Ettekö te tiedä, kuka minä olen. Ylimielisyyden historiaa, e-kirja




MicroSoft osti Nokian puhelintoiminnot viime viikolla. Ylimielisyys on säännöllisesti vilahtanut selityksissä, jotka johtivat tähän suomalaisten kansalliseen tragediaan. Nokian kasvu globaaliksi yritykseksi kuulemma kasvatti itsetuntoamme. Nokian johdon itsetunnon kasvu oli jo liiallista, ylimielisyyden tuottamaa sokeutta ja epäherkkyyttä muutoksille. 

Tämä ei ehtinyt esimerkiksi kirjaan, jossa on mainiosti valotettu moninaisia historian tapahtumia tästä näkökulmasta. Kun ego paisuu likaa, syntyy suuruudenhulluutta ja huonokuuloisuutta. Virheitä ei myönnetä ja muita vähätellään.

Kirjassa käydään läpi yksinvaltiaita ja mahtavia miehiä Aleksanteri Suuresta Kekkoseen, Napoleonista Trotskiin. Trotski oli lähes varma Leninin seuraaja, mutta ei arvostanut taistelutovereitaan, eikä saanut omaa organisaatiotaan puolelleen. Huonon kritiikin sietokyvyn ja valta-aseman kasvattaman ylimielisyyden nähdään johtaneen kohtalokkaisiin virheisiin Soneralla, Enronissa, Disneyllä.

Shakespeare kuvasi vastaavia vallan sokaisemia hallitsijoita näytelmissään Macbeth, King Lear, Henry IV ja Rikhard III. Kulttuurisen ylimielisyyden pitkää varjoa kuvataan länsimaiden siirtomaahistorian kautta.

Viimeisessä luvussa kerrotaan menestyksen esimerkkejä, joita ovat vauhdittaneet ylimielisyyden vastakohdat, humanismi, suvaitsevaisuus, tasa-arvo. Näitä ovat Firenze Medicien aikana, Kiinan kukoistava Song-dynastia 1200-luvulla, jolloin suosittiin kaupankäyntiä ulkomaalaisten kanssa ja arabikulttuuri 1000-luvulla.

Koska onni vaihtelee, meidän pitää oppia nöyrtymään kun meillä on syytä olla ylpeitä, ja rohkaista itseämme kun tunnemme olevamme heikoilla, sanoi antiikin filosofi.











.























































































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti