keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Lintuja, kukkia ja merta

Vähempi lukemista on kuulunut viime aikoina tähän aina niin sosiaaliseen mökkiolemiseen. Täällä vaan laiskotellaan, seurustellaan, retkeillään, tehdään puutarhahommia - vasemmalla kädellä kylläkin, kun ei varsinaisia multasormia ole sukuun siunaantunut - ratkotaan ristisanoja porukalla ja tietenkin bongaillaan lintuja & muita luontoilmiöitä. Kirjan kanssa oleminen on kutistunut pariin minuuttiin ennen nukahtamista. Se on kyllä väärin mitä hyvänsä kirjaa kohtaan, mutta se korjautuu ennemmin tai myöhemmin.
Nyt on ihana todeta, että kylmä ja sateinen kevät ja alkukesä näkyy saariston karussa luonnossa ennen näkemättömänä rehevyytenä; kukat ovat tavallista suurempia, villiruusupensaat täynnä kukkia, karuimmat luodotkin puskevat virmajuurta, rantakukkaa, mansikkaa, maksaruohoa, jopa lehdokkia. Ja joutsenpariskunta lipuu ylväänä lähisalmessa kahden uuden poikasensa keralla.

Lehdokki on kovin arkinen nimi tälle yön kuningattarelle; ennen kuin havaitsee sen majesteetillisen kukkakruunun on jo ylen hienostunut tuoksu viestittänyt sen läsnäolosta hämärässä iltaisessa metsässä - vasta silloin tuoksun tuntee. Ruotsalaiset ovat nimenneet sen kauniisti: nattfiol.
6 kommenttia:

 1. Upeita saaristolaismaisemia. Kesän tuoksu tulee tänne ruudun toisellekin puolelle. :)

  VastaaPoista
 2. Niin ne tuoksut ovatkin oma ihanuutensa, variksenmarja ja kataja sekoittuneena suolaiseen mereen. Mitään niin raikasta ei ole!

  VastaaPoista
 3. Onpa kauniita kuvia! Villiruusu ja nattfiol, voin tuntea tuoksun!

  Meillä oli tapana ennen mökkiä viedä vene Klaukkalan venesatamaan ja siitä merelle, jossa ajelimme viettämään päivää asuttamattomille saarille. Ne päivät olivat mahtavia juuri meri-ilman, avaruuden ja kallioiden ansiosta. Siellä viihdyin, tunsin vapautta ja rauhaa. Jos saisin valita, niin meilläkin olisi mökki meren rannalla tai meren saaressa.
  Toisella tavalla upeaa on oleskelu Välimeren rannoilla. Siellä tarkenee myös nautiskella vedessä.

  Tänä kesänä on viileyden ansiosta kaikki kevään ja alkukesän kukatkin vielä kukassa. Jos lähtisi laskemaan, niin ihan läheltä löytyisi heti kolmisenkymmentä eri kukkivaa lajia. Tässä Suomi on rikas ja varsinkin tälllaisena kesänä, joka ei hullumpi olekaan, vaikka varsinaiset helteet puuttuvat.

  Hyvää lomailua, Leena!

  VastaaPoista
 4. Kaupungissa nyt alle 20 asteen lämpö on just sopiva, jaksaa olla ja tehdä. Ja saaristossa on ihanaa kunhan vähän edes välillä paistaa. Kieltämättä minäkin ajattelin noita Kreetan ja Kreikan saaria, kun luin että Finnmatkoilla on ollut ennätysmyynti sinne. Välimeren sini on kyllä niin kaunis. Ehkä juuri Kreikassa se on minusta kauneinta, kun heillä on ne valkosiniset talot ja kaikki vielä jotenkin luonnonläheisempää kuin esim Espanjassa tai Italiassa - mikä varmaan suomalaisia varsinkin viehättää. Ja ruoka myös.

  Kiitos taas kommentistasi ja hyvää kesän jatkoa Marjatta!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa saaristotunnelmaa. Minullakin on lukeminen jäänyt viime viikkoina vähälle, mutta nyt tekee taas mieli tarttua kirjaan jos toiseenkin.

  VastaaPoista
 6. Aina näitä vaan tekee mieli kuvata, vaikka joka kesä vuosikymmeniä olen jo kuvannut. On se niin lumoava tuo villin kaunis merenranta, varsinkin niin kukoistavana kuin tänä kesänä. Jotain hyvää tämmöisessäkin kesäsäässä.

  VastaaPoista