perjantai 12. kesäkuuta 2015

Aavikon vaeltajan viimeinen leposija - Hietaniemi

Vaikka oli eilen Helsingin reissulla mukana Hietaniemen hautausmaan kartta ja siinä vielä erikseen merkitty G.A. Wallinin hauta, ei ollut ihan helppoa löytää tätä vanhaa kiveä. Ei ihme, että sekä kristityt että muslimit ovat omineet Wallinin. Hautakivikään ei ota kantaa, ei ristiä eikä kuuta ja tähteä. Mutta sopii karuudessaan hyvin tämän miehen muistokiveksi.

Helsingin Hietaniemessä voisi kulkea ympäri hautoja tutkimassa kokonaisen päivän. Oravat vilistävät, mustarastas laulaa ja kaiken yllä lepää vanhojen puiden uuden vihreä hämy ja tuoksu.


4 kommenttia:

 1. Wallinin kivi on tosiaan yksinkertaisuudessaan vaikuttava. Koko Hietaniemi havisee historiaa, siellä voi tosiaan kierrellä tuntikausia ja aina löytää jotain uutta. Ennen asuimme lähistöllä ja tein kävelyretkiä sinne usein, nyt on edellisestä käynnistä todella pitkä aika...

  VastaaPoista
 2. Hietaniemi on niin ylevän kaunis, varsinkin tähän vuodenaikaan. Meri kimaltaa vieressä. Melkein tulee mieleen makaaberi vitsi, hautaustoimiston mainos 'miksi elää, kun me hautaamme niin halvalla' ja siitä muunnos: miksi elää kun täällä on niin ihana levätä.

  VastaaPoista
 3. Tuo rouhea luonnonkivi sopii hyvin 'aavikon vaeltajalle'.

  Olin opiskeluaikana yhtenä kesänä puutarhatöissä Hietaniemen hautausmaalla. Koko päivä linnunlaulua ja hiljaista, yksinkertaista työskentelyä. Se tuntui terapeuttiselta.

  Silloin Lapinlahden sairaala siinä vieressä oli vielä mielenterveyskuntoutujien paikkana. Kaunis miljöö myös ahdistuneille ja uupuneille. Ei ymmärretty ympäristön vaikutusta kun psyyken sairaat siirrettiin - oliko se Meilahteen - ja he menettivät mahdollisuuden ulkoilla.

  VastaaPoista
 4. Kyllä, kivi olisi varmaan ollut hänelle mieleen. Hautausmaat ovat todella mielenkiintoisia. Itse asiassa tämä määrätietoinen etsiminen vei nyt semmoisiin osiin, missä en ole aiemmin käynytkään. Wallinin kivi on niin riisuttu kaikesta, ei edes vuosilukuja ole, mutta muuten noissa vanhoissa kivissä on hauskoja ammattinimikkeitä, esim. skräddarmästare, trotjänarinnan jne. Nykyään lukisi sitten sisällön tuottaja ja project manager. Ehkä on hyvä ettei niitä laiteta enää näkyviin :)

  VastaaPoista