torstai 16. heinäkuuta 2015

Dokumenttielokuva: Amy

Amy Winehouse f4962007 crop.jpg
Kuva: Wikipedia
Ei elämä ole niin vaikeaa, jos vain saa elää riittävän kauan. Jotain sen suuntaista lausahti Tony Bennett, 8-kymppinen laulaja, jonka kanssa Amy Winehouse duetoi vähän ennen kuolemaansa, 27-vuotiaana. Tony Bennett on dokumentissa eräs niistä – harvoista? - ihmisistä, jotka vielä viime vaiheessa antoivat lahjakkaalle laulajattarelle arvoa ja hyväksyi hänet sellaisena kuin hän oli siinä hetkessä, niin kuin sen ikäinen viisas ihminen osaa. Amy Winehousen unelma duetosta idolinsa kanssa ehti toteutua.

Muuten Amy Winehousen elämässä oli monta syöveriä, jotka yhtyivät isoksi mustaksi tunneliksi. Juutalaisen, Pohjois-Lontoossa asuvan perheen vanhemmat erosivat kun Amy oli 13-vuotias. Amy kaipasi etäiseksi jäänyttä isäänsä, joka dokumentin perusteella näyttää kiinnostuvan tyttärestään vasta menestyksen myötä. Isä tuo kameraryhmän paikalle kun tytär halusi olla isän kanssa kahdestaan.

Miksi nainen rakastuu mitättömään ja hyväksikäyttävään tyyppiin eli miksi naiset rakastuvat renttuihin? Amyn rakastettu Blake Fielder-Civil näyttää dokumentissa naisia ja huumeita rakastavalta lierolta, mutta hänestä Amy laulaa ja heidän eronsa sai Amyn kirjoittamaan lauluja (Back to Black) sekä käyttämään rankasti alkoholia. Vasta iso menestys toi kaverin takaisin hänen luokseen. Katsoja ei sitä olisi toivonut. Hän opasti Amya crackin ja heroiinin maailmaan kun rahasta ei enää ollut puutetta. Yhdessä he halusivat myös katkaisuhoitoon. Rehab, Winehousen tunnetuin kappale, kertoo siitä. Laulajattarella oli itselläkin kova veto päihteisiin. Katkaisukeino huumeille löytyi alkoholista. 

Amyn äiti kertoo tyttärensä syömishäiriöstä, kuinka tämä jo alle parikymppisenä oli havainnut hyväksi tavaksi laihtua syömällä vapaasti kunhan sitten tyhjentää itsensä.

Amy Winehouse liittyy dokumentin kertoman perusteella monen lahjakkaan tähden joukkoon, joille suuri suosio merkitsi nopeampaa tuhoa. Ei vain 27-vuotiaana kuolleiden rokkareiden joukkoon – hän piti itseään jazz-, soul- ja rhythm & blueslaulajattarena – vaan sellaisten tähtien joukkoon kuin Marilyn Monroe, Elvis, Michael Jackson. Tähti, josta kaikki repivät itselleen palasia. Media, paparazzit, eivät antaneet luurangoksi laihtuneelle laulajalle hetken rauhaa. 'Herättäkää Amy', naureskeltiin Grammy palkintojenjakotilaisuudessa. 'Juoppolalli' totesi juontaja ja yleisö hörähti nauramaan. Missä vaiheessa muutos tapahtui? Ensin haastatteluissa näkyy arvostavaa suhtautumista, aplodeja, palkintoja. Yleisö buuaa viimeisen konserttikiertueen konsertissa Serbiassa, jossa laulaja koikkelehtii lavalla, ei laula, istuu sivussa oudosti hymyillen. Media on häikäilemätön sensaation nälässään, toimittajat näyttävät työssään todella häijyiltä: kohde on heikossa kunnossa, nyt kimppuun. Tuli mieleen luontodokumentit ja haaskalinnut. 

Suurimman osan dokumentin materiaalista oli tallentanut Amyn nuoruuden ystävä. Juuri noista varhaisemmista kotivideoista näkyy, kuinka iloinen, sanavalmis ja älykäs nuori nainen Amy Winehouse oli. Sitäkin surullisempaa on seurata alamäkeä. Maailmalle jäi musiikki ja ääni,joka kuuluu samaan luokkaan kuin Billie Hollidayn ja Ella Fitzgeraldin, sanoo Tony Bennett.


Amy
ohjaus: Asif Kapadia, UK 2015

2 kommenttia:

  1. Näin tämän juuri ennen kuin lähdimme matkalle. Täällä Amy on pyörinyt monesti ajatuksissani. Niin sääli, että hänelle kävi kuten kävi. Aivan mahtava ääni tytöllä. Kun hän vain olisi selvinnyt nuoruudesta hänestä olisi tullut mahtava esiintyjä. Elokuva osoittaa, että tähteys vaatii vahvan psyyken.

    VastaaPoista
  2. Samoin minulle jäi mietityttämään hänen elämänsä ja tämä elokuva. Ei ollut tarkoitus tästä kirjoittaa, mutta juuri sen takia kirjoitin kun se jäi sillä tavalla vaivaamaan. Sain joululahjaksi yhden CD:n vuosia sitten. Hyvä, että dokumentti tehtiin. Käsitys hänestä kuitenkin syveni kun näki niitä nuoruuden kuvia, huomasi sen aitouden, huumorin ja fiksuuden. Isän tapa olla enemmän manageri ja vähemmän isä näytti tuossa tragediassa aika kurjalta.

    VastaaPoista