tiistai 9. toukokuuta 2017

Elokuvissa: Get out

Kuva:Wikipedia
Neljä tähteä ei lämmitä, kun lopulta huomaa istuvansa elokuvateatterissa katsomassa väkivaltaista mässäilyä. Ei auta sekään, että ollaan ns. hyvällä asialla, kun miespuolinen sankari on mustaihoinen, joka seurustelee valkoihoisen tytön kanssa. Rasismille otollinen asetelma. Tytöllä on rikas perhe, ja perheenisä, psykiatri olisi äänestänyt Obamaa vielä seuraavallekin kierrokselle eikä perheessä siis viljellä kertakaikkiaan mitään rasistisia asenteita. Paitsi että sukulaistäti kokeilee mustan miehen hauista ja antaa katseensa liukua alemmas. Siinä kartanossa, jonne tytön poikaystävää viedään esiteltäväksi vanhemmille, keitellään varsinaista soppaa ja loppujen lopuksi on kyse mustien hyväksikäytöstä. Mutta se ei paljon pelasta, jos meininki on muuten infantiilia.

Alku on kyllä lupaava. Musta mies kulkee illan pimeydessä selvästi varakkaan valkoisen asujaimiston alueella, eksyksissä, auto alkaa seurata. Sen pelon tuntee nahoissaan. Hilpeä musiikki säestää, musiikin roolista tulee mieleen Kellopeli appelsiini.

Sittemmin elokuva ei lunasta lupauksiaan, vaan uskottavuus alkaa rapista monissa käänteissä yhä pahemmin. Keitokseen on sotkettu hypnoosia, degeneroituneita vanhoja sukulaisia, ja omituisesti muljauttelevia palvelijoita jotka patsastelevat ikkunassa tai jonkun pylvään takana.  Hypnoosissa sankari leijuu avaruudessa pitkähkön ajan ja siihen vaivuttamiseen riittää kun hämmentää teetä isossa kupissa. Pitääkin kokeilla tuota vielä kotosalla joskus.

Koko plöysä homma kulminoituu veren loiskumiseen sekä sisätiloissa että ulkosalla. Helpotus oli se, että ruumiita tuli vikkelään tahtiin eikä sitten henkiin jääneelle oikein riittänyt enää puhekavereita - loppu tuli yllättävän nopeasti. Vähän helpotti sekin, että musiikki oli paikoitellen intressanttia mutta ei riittävän. Onneksi ulkona oli valoisaa ja pyöräilin kotiin, ehdin vielä uutisiksi, päivän annos Emmanuel Macronia. Vive l'Europe!

Maailmalla elokuva on niittänyt mainetta rohkeana ja rasismin vastaisena, mikä kuulemma on harvinaista kauhu-genressä. Get out on pienen budjetin elokuva joka on jo tuottanut miljoonia.


Get Out, USA, 2017
Ohjaaja Jordan Peele

4 kommenttia:

 1. No tota, ei nyt ihan tullu sellasta oloa, että heti haluaisin tämän elokuvan nähdä. Ja varsinkaan, kun en oikein kestä mitään kovin kamalaa tai jännää.

  VastaaPoista
 2. En itsekään harrasta kauhua, mutta tulin ylipuhutuksi hesarin neljästä tähdestä ja tuosta asetelmasta, josta odotin yhteiskunnallista räväkkyyttä. Olihan siinä sitä, mutta se osuus oli jotenkin kliseistä sittenkin ja kun kauhu oli aika lapsellisesti kehitettyä... Mutta netti on kyllä täynnä ylistystä, tämä oli vain yksi poikkipuolinen mielipide :)

  VastaaPoista
 3. Minä tykkäsin alkupuolesta, siinä oli hiipivää kauhua ja alun rysähdys oli myös hyvin tehty, mutta kun tuli se hypnoosin kuilu vai mikä lie avaruus, niin eläytyminen lopahti, muisti että tämähän onkin vain elokuvaa.
  Muutama vuosi sitten oli tv-elokuva vai oliko sarja, jossa tytär toi suomenruotsalaiselle huvilalle poikakaverin, suomenkielisen, oli tuonut muitakin, ja mitä sitten tapahtuikaan ...jännästi sama idea. En saa nimeä mieleeni.

  VastaaPoista
 4. No just noin se meni kuten kuvailet munkin mielestäni. Hypnoositouhusta alkaen lehmänhäntämäinen lässähdys ja sitten se turhan mässäilevä loppu.

  VastaaPoista