tiistai 23. heinäkuuta 2024

Marko Järvikallas: Saattue


Vaihteeksi luin novellikokoelman ja vielä tekijältä, johon en ollut tutustunut enkä edes muista, mistä tähän sain vinkin. Erinäisistä kesäretkistä johtuen lukemisesta on kulunut jo aikaa eivätkä novellit jättäneet kovin suurta muistijälkeä. Helppoa uskoa takakannen mainoslauseeseen, että jokaisen yksilön sisäinen maailma on yhtä suuri kuin maailma heidän ympärillään. Toinen asia on sitten, saako kirjailija sen sisäisen maailman tuntumaan kiinnostavalta. 

Kokoelma etenee realistisen sävyisistä kertomuksista kurkottamaan kohti henkisempiä sfäärejä ja epätavallisempia irtiottoja. Novelleissa pari löytää toisensa velan perinnän miehisessä näytöksessä, murrosikäiset koettelevat toisiaan ja vanhempiaan omissa riiteissään, miehen tunteet lakastuvat naisen iskiessä haarukkansa lihaan romanttisella illallisella, porraskäytävissä asustava repputyttö tunkee pariskunnan väliin, enkeliusko vie vaimon mieheltä ja eletään luonnon helmassa linkolalaisen omalaatuisen tyypin ohjaillessa luonaan yöpyviä retkeilijöitä. Niminovellissa Saattue räväkkä nainen ei piittaa hautajaissaattueen muusta väestä. Yhteistä latautunutta jännitettä vaikuttaa olevan historiassa, liittyen ilmeisesti vainajaan. Novelli kääntyy outoihin maailmoihin, pihalla odottavaan ruumisautoon.

Ihmiset epäilemättä etsivät vimmaisina merkityksellisyyttä, mutta en oikein innostunut siitä etsinnästä. Minulle novellit maistuivat hieman ikävystyttäviltä. Arvostan Marko Järvikallaksen kerrontatyyliä ja taitoa luoda eläviä tilannekuvia, dialogitkin mukautuvat luontevasti puhujaan, mutta aihemaailma ei sytyttänyt. Voin aistia novelleissa jotain vaikutteita Carverin mestarillisista novelleista ja nimikertomus nosti mieleen myös David Foster Wallacen novellikokoelman Kummatukkainen tyttö - tosin vailla sen hulvatonta mustaa huumoria. 

Marko Järvikallas: Saattue
Siltala, 2024, 159 s

4 kommenttia:

  1. Huomaan, että usein kirjoitat kirjoitat opuksista, joista en edes ole kuullut saati lukenut niitä. Joskus nappaan vinkin ja tartun itsekin toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus itsekin hämmästyn varauksistani tupsahtavista teoksista :) Liittyy tietenkin kirjastojen hyvään varauspalveluun ja siihen, etten enää oikeastaan kerää mitään luettavien listaa vaan laitan heti kirjastoon varaukseen - ja unohdan sitten kunnes se sieltä ilmaantuu.

      Poista
  2. Kommenttini ei liity lainkaan tähän kirjaan, vaan haluan kiittää sinua hyvästä mielipidekirjoituksesta Hesarissa. (Ainakin luulen, että kirjoittaja olit sinä.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juu kirjoitin noista muutoksista työnteon ja elämisen tavoissa. Lähetin sen jo kuukausi sitten ja olin yllättynyt kun julkaisivat sitten 4 viikon päästä. Siinähän oli muitakin terveysaiheisia kirjoituksia, niin ehkä siksi nyt.

      Poista