maanantai 6. tammikuuta 2020

Iltapäivälehdistön tekopyhyys naurattaa

Kuva paikallisesta Lux-tapahtumasta pari vuotta sitten,
Julkaisen tämän HS mielipidesivustolle lähetetyn puheenvuoron tällä hieman pienempilevikkisellä kanavalla - vaikkei ollut tarkoitus. Sitä ei siis julkaistu alkuperäisessä osoitteessa. Rohkaistuin tähän mediakritiikkini blogijulkaisuun luettuani päivän lehdessä Kai Ekholmin, palkitun sananvapauden ja sensuurin tutkijan puheenvuoron. Hän sanoo mm, että tällä hetkellä suomalaiseen yhteiskuntaan, arkipäivään ja kielenkäyttöön on ujuttautunut sananvapautta haastamaan passiivis-aggressiivista vihaa. "Sananvapauden suhteen on helppo olla passiivinen, mutta 2020-luvulle tultaessa sananvapaus tarvitsee jokaista käyttäjäkseen. Esimerkiksi kirjoittamaan mielipiteitä." Tässä yksi sellainen.

Olipa liikuttavaa lukea (HS 3.1.2020), kuinka yksimielisesti iltapäivälehdistömme peesasi presidentin kantoja vihapuheen vahingollisuudesta. Somen ulkopuolella elävä kansalainen saa ainoastaan verkon iltapäivälehtien kommenttipalstoilta jonkinnäköisen käsityksen siitä, mistä puhutaan kun puhutaan somen älämölöstä, valeuutisista, vihasta ja halventavasta puhetyylistä. Sitä itseään ne kommentit ovat täynnä ja siitä iltapäivälehdet taitavat olla vain tyytyväisiä. Klikkausten määrästä puhutaan eivätkä noiden lehtien jauhopussit ole puhtaimmasta päästä kun aiheista leivotaan sensaatioita; kärjistykset ja henkilöön menevä raportointi keinoina  epäluulon ja metelin aikaansaaminen näyttävät ensisijaiselta tavoitteelta. Jos siinä alkuperäinen aihe hämärtyy, se ei haittaa menoa. Kommentit ovat usein räikeitä, tulvillaan ennakkoluuloja ja vihaa sekä tiedon puutetta. Moderointikynnys on korkealla. Siksi presidentillisen puheen myötäily noilla palstoilla hymyilytti. Aika farisealaiselta se maistui. Presidentiltä puhe oli hyvä ja aiheellinen. Iltapäivälehdet voisivat aloittaa parannuksen itsestään.

8 kommenttia:

  1. Kyllähän se on peiliinkatsomisen paikka iltapäivälehdillä ja muulla medialla!!
    Hyvin taustoitetun ja huoliteltukielisen tiedon saanti on vaikeutunut. Edes jonkinlaisen totuuden löytäminen vaatii lukijalta luvattoman paljon vaivannäköä ja pläräystä. Lööpit kirkuvat, mutta jauhot puuttuvat pussista.

    Presidentin puheesta olemme samaa mieltä.
    On syytä pitää mielessä, että sananvapaus on erittäin arvokas asia, eikä sitä pitäisi ehdoin tahdoin turhuudella ja asiattomalla revittelyllä vesittämän eikä hävittämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Pidetään siitä huolta me lukijat ja kirjoittajat.

      Poista
  2. Mediakritiikki ei ole medialle erityisen mieluista, siksi se täytyy tehdä tällaisilla pienempilevikkisillä alustoilla... ;)

    Mutta hienoa, että teit niin! Sillä juuri noinhan se asia pitkälti on. Media elää vastakkainasetteluista, kohuista ja vihanpidosta, ikävä kyllä. Etenkin keltainen lehdistö, mutta toisinaan on vaikea erottaa keltaista ja laadullaan ylpeilevää toisistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maasta se pienikin ponnistaa ;) Totta tosiaan, että välillä joutuu myötähäpeämään myös laatulehtien puolesta, että kuinka pitkälle venyvät nekin suosion tavoittelussaan.

      Poista
  3. Minä katsoin tänään peiliin ja kysyin itseltäni, eikö minun sitten lainkaan hävetä? Vastasin peilikuvalleni kirkkain silmin, että ei niinkään hävetä, mutta suututtaa aika tavalla. Olisin huojentuneempi jos naurattaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häpeällä siitä selviää, sanoi joku. Minä taas olen hävennyt ipanasta asti.

      Poista
  4. Täyttä asiaa!
    Mainitsemasi mediat ovat mm. tehneet kyseenalaisia otsikoita syöpäsairaan nuoren naisen syöpäsairauden jakamisesta somessa, mutta ovat itse mukana isoin jutuin.
    Myös kahtiajakoja hoetaan, niin että kaikki varmaan uskovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turhauttavaa seurata noita rimanalituksia, kaksinaamaisuutta ja toisaalta vallankäyttöä, mitä iltapäivälehdet harrastavat, usein juuri hyvin populisteja suosivilla kannanotoillaan. Sitä satoahan esim Englannissa nyt nautitaan, kun kaikki Brexit-mieliset tabloidlehdet ovat saaneet linjansa läpi, ilmeisesti itsekin ällistyneinä lopputulemaan.

      Poista