lauantai 7. helmikuuta 2015

Helmikuuta TurussEn ole kovin kauan vielä voinut kävellä mihin aikaan päivästä missä vain, lähteä ulos kun aurinko on korkeimmillaan ja retkelle, koska on kaunis päivä - niin kuin nyt eläkkeellä. Vain ennen kouluikää, 50-luvulla, ja nyt eläkeläisenä, yli 40 vuoden työvuoden jälkeen, voin kävellä kauniina talvipäivänä, sellaisena kuin eilen, keskellä päivää ja nauttia myöhään pudonneen lumen kimalluksesta, noista sinisistä varjoista. Aika vähän näitä päiviä on tänä talvena ollutkaan. 

Korppolaismäeltä Turussa aukeaa näkymä, jossa hyhmäisessä Aura-joessä vanha Suomen Joutsen ja edessä höyrylaiva Bore köllöttelevät, eläkkeellä nekin. Olisi kyllä mahtavaa, jos me kansalaiset joskus pääsisimme pienelle purjehdukselle Suomen Joutsenen kyydissä, vaikka vain Airistolle. Tai edes näkisi sen seilaavan kerran täysissä purjeissa.
Enemmän zoomia tarvittaisiin tämänkin tikan tarkempaan kuvaan. Tarmokas koputus kävi.

Turku - tai sen 60-70-luvun päättäjät - on kuuluisa noiden vuosikymmenten hävitystyöstä, siitä mikä kohdistui moneen hienoon talovanhukseen. Paljon on silti vielä jäljellä, onneksi, se on todettava paluumuuttajana. Hauskoja puutalokorttelejakin enemmän kuin muistin, pikku Pietarin pihoineen, Portsassa tietenkin mutta siellä täällä muuallakin. Keskustaa ympäröivät, täällä eteläpuolella ainakin - siis tois pual jokke - kallioiset mäennyppylät, ja monenmuotoisia kallioseinämiä, lohkareita luolineen löytää. Nekin olen huomannut paremmin nyt, pitkän poissaolon jälkeen.Vesi vetää aina luokseen, peilaa valoa ja varjoja - se ei ole koskaan samanlainen. Aurajokikin on monen ilmeinen, harmaa ja mutainen tai täynnä pieniä valoisia väreitä niin kuin eilen.
Märkä lumi on saanut kaupunkilaisten luovat kyvyt kukoistukseen, se ilmenee runsaina lumiukkoesiintyminä eri puolilla kaupunkia, tässä city-lumiukko ihan rantakadun ravintoloiden tuntumassa. Vielä pystyssä. Tällä kuvalla voisinkin osallistua siihen haasteeseen rauhan puolesta, jota Hesarin mielipidekirjoittaja tänään ehdotti: tee mieleisesi taideteos lumesta, vaikka vaatimatonkin, valokuvaa se ja julkaise netissä rauhan puolesta. En tiedä tämän tekijää, lumiukko on pieni ja pröystäilemätön, mutta viehkeä. Hattukin on.


2 kommenttia:

  1. En halua valittaa, mutta... kuvissasi ei näy yhtä ainutta turkulaista ;) Näin helsinkiläisenä kiinnostaisi tietää, miltä näyttää tyypillinen turkulainen.

    VastaaPoista
  2. Ne on vähän niinkuin tuo lumiukko. Aina muodikkaita, sään mukaan pukeutuneita, sanalla sanoen cooleja :) Nämä oli tämmöisiä kaupunki-luontokuvia. Voihan niitä tulla vielä turkulaisiakin kuviin.

    VastaaPoista