torstai 23. kesäkuuta 2016

Hyvää Juhannusta & Olive KitteridgeSaaristossa villiruusut aloittivat kukintansa viime viikolla  ja vihdoin saatiin sinnekin sadetta. Ukkosten kera. Näköjään jatkuukin vielä juhannuksenkin. Meteorologit näyttävät kihisevän jännityksestä, kun niin paljon on tapahtumaa luvassa.

Jos sataa, niin aina voi lukea. Ja katsoa Olive Kitteridgeä Teemalta. Frances McDormand on ällistyttävä autistisen oloisena eläköityneenä matematiikanopettajana. Suorapuheinen kiltin miehen vaimo ei vain osaa käyttäytymissääntöjä, vaan rehelliset tunteet paukahtavat kanssaeläjille päin naamaa oltiin sitten luokkahuoneessa valvomassa jälki-istuntoa tai häissä, joissa sukulaisrouva on tehnyt millimetrin tarkat suunnitelmat istumajärjestyksineen. Mutta mihin totuuden laukaiseminen joka suuntaan sitten johtaa? Kertakaikkisen lumoavaa seurattavaa.

Elizabeth Stroutin Pulitzer-palkittua romaania ei ilmeisesti ole suomennettu, mutta ruotsinnettu kyllä. Olisiko tämä semmoinen versio, josta Unpopular bookish opinions - haasteessa oli puhe: Kohta 8. Kirja joka mielestäsi on huonompi kuin siitä tehty elokuva. Tuskin sentään, jos on noin arvostetun palkinnon voittanut. Mutta elokuva/4-osainen minisarja on joka tapauksessa täysosuma, käsikirjoitus, kuvaus ja varsinkin näyttelijätyö.

12 kommenttia:

 1. Olen lukenut Olive Kitteridgen, enkä kyllä voi sanoa, että se olisi ollut huono. Sorry. :D Yritän nyt juhannuksena ehtiä katsoa tuota sarjaa, jota olen kerännyt talteen + Bloomsbury-ryhmää Areenasta.

  Hyvää jussia ja menestyksekkäitä taikoja!

  VastaaPoista
 2. Sepä hyvä ettei ollut huono. Pitää siis harkita lukemista, vaikka näin hyvä elokuvatoteutus ei kyllä minua ainakaan varsinaisesti innosta hakemaan kirjaa.
  Samoin sulle Omppu. Vai että taikoja pitäis vielä ruveta :) Prinssini kuorsaus viimeistään palauttanee taikapiiristä.

  VastaaPoista
 3. Teillepä on luvassa melkoinen juhannussää. Ilmeisesti ei ole kokonpolttoa luvassa (vai onko teillä sitä perinnettä lainkaan... )? Oikein mukavaa juhannusta, vaikkapa sitten myrskyn keskellä. :)

  VastaaPoista
 4. Kokonpolttoa ei tosiaan ainakaan Turun saaristossa harrasteta, juhannussalko on se paikallinen traditio. Tulia siellä poltetaan elokuun lopussa, muinaistulien yönä jolloin juhlitaan kesäsesongin päätöstä.

  Kivaa juhannusta sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Hyvää juhannuksen jatkoa Leena!
  Meillä mennyt muutama päivä muuttoapuna siellä Turussa. Muutto tapahtui Halisista viereiseen Nummen kaupunginosaan ja siihen liittyy paljon tunteita, koska kyseessä on avioero ja läheiset ihmiset. Nyt ollaan jo kotona ja suunnitelmissa käynti mökillä Taavetissa sunnuntaina. Foreca lupaa jopa 30 astetta. Kunpa se toteutuisi, niin minä heittäisin talviturkin - ehkä.

  Katsoimme kaksi ensimmäistä osaa Olive Kitteridgeä, huomenna loput. Molemmat pääosien näyttelijät hurjan hyviä.
  Ihastuin Frances McDormandiin Coenin veljesten elokuvassa Fargo, jossa hän esitti poliisia. Sen jälkeen olen nähnyt häntä harvakseen joissain rooleissa, tässä Olivena taas hyvin uskottava. Olen tuntenut juuri tuollaisen ihmisen, joka sanoi minullekin isossa seurueessa ikimuistettavan arvionsa, miten hän ei ymmärrä, miksi mieheni on minun kanssani, vaikka minä olen niin vähän tiedostava ihminen. Seuraavaksi hän kääntyi erään toisen naisen puoleen ja totesi, että tämä osoittaa liikaa pukeutumisellaan seksuaalisuuttaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuon tapaisia tyyppejä on tullut vastaan, mulla on itselläkin ollut saman tapaista möläyttelyä. Tyttäret ovat sittemmin kasvattaneet:) Äitini vähän rohkaisi sitä käytöstä.
   Mukavaa juhannusta Marjatta! Huomenna on Lämmintä:)

   Poista
  2. ;) Leena, kukapa ei olisi joksu möläytellyt ja joutunut häpeämään.

   Lämmintä on, tänään pilvistä, mutta huomenna toivon mukaan aurinkoa.

   Nyt se eseehaaste lähti, ja haastoin sinut. :)
   http://marjatankirjat.blogspot.fi/2016/06/elakoon-essee.html

   Poista
 6. Kiva kiitos haasteesta Marjatta! Olet näköjään itse saanut jo tänään aikaan mahtavan esseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos! Ja äsken katsoin sen Olive Kitteridge -sarjan loppuun. Voi miten vaikuttava! Miten ihana olikaan Oliven ja Kevinin suhde; tämän kärsineen pojan kanssa Olive osasi olla! Ja se lopun kömpelö kahden lesken kurottautuminen toisiaan kohti, niin koominen.

   Poista
 7. Taitavasti kuvattu, miten tuollainen 'hankala' tyyppi osaa kohdata jonkun toisella tapaa erilaisen paljon luontevammin kuin sovinnaiset käytöstavat hallitseva. Alkuosa - kun kirjoitin tämän haltioituneen kommentin - oli itse asiassa vielä vetävämpi kuin loppupuoli, siinä kun oli tuommoinen vanhenemisen laskeva kaari, vaikka periaatteessa happy end.

  VastaaPoista