lauantai 11. helmikuuta 2023

Juhani Niemi: Kulttuuripamaus. Matkalla Ruotsissa


Vanha rakkaus ei ruostu, eikä minun Ruotsi-rakkauteni. Tarkemmin se taitaa tosin olla nimenomaan Tukholma-rakkautta. Sieltä käsin, Suur-Tukholman Kistasta Juhani Niemikin, ruotsinsuomalainen 7 vuoden ajan kertoo sekä omista kokemuksistaan että kulttuuri-ihmisen ja Suomen kirjallisuuden emeritusprofessorin perehtyneisyydellä monista nyky-Ruotsin ilmiöistä ja ihmisistä ja nimenomaan ruotsinsuomalaisten yhteydestä uuteen kotimaahansa viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kun parikymppisenä lähtee useana vuotena kesätöihin toiseen maahan, on suuri mahdollisuus/vaara? että jää sille tielle. Lähellä oli minullakin se polku - jäädä Ruotsiin kasvattamaan Ruotsin suurinta vähemmistöä. Kun nyt luen Juhani Niemen esseitä/matkakertomuksia rakkaasta naapurista, huomaan entistä selvemmin, että Tukholman runsas kulttuuritarjonta on jäänyt minulta valtaosin nauttimatta. Suomesta rantautuneena sukelsin intoa puhkuen tukholmalaisiin suuren maailman diskoteekkeihin ja päivät täyttyivät siitä kesätyöstä. Mutta en sittemminkään ole oikeastaan korjannut tuota vajetta, vaikka Tukholma on täynnä upeita museoita. Ainoastaan Moderna Museet ja Prins Eugens Waldemarsudde ovat ne paikat, joissa päivävisiiteillä käyn. 

Laivamatka on pakollinen luku Ruotsiin mentäessä. Meille 60-luvun nuorille se oli nimenomaan pakollinen, ei mikään huvi, kansipaikoilla ja halvalla kun mentiin. Tunnelbana oli siihen aikaan suomalaiselle sekin uutta ja öiset tyhjätkin asemat tulivat tutuiksi. Ihmeellisen pelotta tuli liikuttua eikä mitään koskaan tapahtunut. Ehkä se oli vain hyvää tuuria. Näissä kulkuvälineissä Niemikin matkustaa, mutta pääsee sitten ripeästi kulttuuritarjontaan ja museoihin. Rita Rubinstein åker tunnelbana i den bästa av världar, mikä mainio nimi novellikokoelmalle!

Asemuseo ja tekniikan museo tai spårvagnsmuseet eivät välttämättä tulekaan Tukholman matkaohjelmaani, mutta Astrid Lindgrenin kotimuseo pitää vielä nähdä, varsinkin sen jälkeen kun luin Jens Andersenin elämäkerran hänestä. Peppi Pitkätossu on tosiaan aika vapaa käännös, Pippi Långstrump kuvataankin niissä pitkissä sukissa eikä missään pitkissä tossuissa. Sen verran monipuolisesti Niemi käsittelee myös August Strindbergin elämää, teoksia ja museota Blå Tornet, että heräsi tarve käydä museossa ja lukea Strindbergiä. Ruotsinsuomalaisista kirjailijoista Kulttuuripamaus mainitsee Susanna Alakosken ja Asko Sahlbergista on juttua enemmänkin. Jo esipuheessa mainitaan  Mika Ronkaisen hieno dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä

Ruotsin kirjallisuudesta puhuttaessa ei tietenkään voi jättää mainitsematta kaikken pyhintä: Ruotsin Akatemiaa ja Nobelia. Sitä Niemi pöyhii virkistävästi suomalaisten kirjailijoiden näkökulmasta. Sietääkin pöyhiä, kuten taannoinen skandaali noissa pylväiköissä osoitti. Suomelta Nobel-ehdokkaita on riittänyt Mika Waltarista Sofi Oksaseen. Kustaa III:n kauden poikkitaiteellista kustavilaisuutta pidetään yhä 'ruotsalaisen maun' ytimenä. Sekö tässäkin jyllää? kysyy professori.  Lissu, jos luet tämän, sinut on mainittu (s 98)! Sinut ja väitöskirjasi ruotsinsuomalaisesta kirjallisuudesta. Siihen aikaan kuulemma näytti, että ruotsinsuomalainen kirjallisuus olisi hiipumassa, mutta toisin kävi.

Kirja on runsas kattaus, Kulttuuripamaus onkin hyvä nimi kirjalle. Esseet ovat lyhyitä ja lukijaystävällisiä, kirjailijalla ei ole tarvetta tuoda itseään esille. Perehtyneisyys tuo rentoa kerrontaa. Käsitellyksi tulevat ruotsinsuomalaisten ja kirjallisuuden ohella Greta Garbo, Ikea, päivälehdet, ruotsidemokraatit, Olof Palmen murha, koronapandemia ja lopulta Ruotsia riivaava terrorismi, joka sai Juhani Niemenkin palaamaan Suomeen pommi-iskun tapahduttua perheen kotitalossa.

Tack för tipset, Mrs Karlsson!

Juhani Niemi: Kulttuuripamaus. Matkalla Ruotsissa
Ntamo, 2020, 251 s

12 kommenttia:

  1. Hei, nyt meitä on ainakin kaksi tämän kirjan lukenutta :) Se oli kyllä mielenkiintoista luettavaa kun itse pyörii näissä samoissa piireissä. Kiitos, että teit siitä ihan oman postauksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on aina sama neljän kesän mittainen nuoruusjakso, joka saa minut niin herkäksi kaikelle Tukholmaan liittyvälle. Kiinnostava kimara näistä jutuista muodostui, kiitos sinulle! Toivottavasti sentään useampi kuin me kaksi lukijaa :)

      Poista
  2. Ai että Juhani Niemi on kirjoittanut tämmöisen kirjan kokemuksista Ruotsissa. Pitää lukea. Olihan Niemi aikoinaan väitöstutkimukseni esitarkarkastaja. Tongin vuosikymmenen verran varhaista ruotsinsuomalaista kirjallisuutta niin perin pohjin, että Niemi tokaisi naapurimaan ison vähemmistön saaneen minusta oman lönnrotinsa😏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli hauska törmätä nimeesi tässä kirjassa. Teillä on siis noinkin 'syvällinen' yhteys. Väitöskirjasi aiheen perusteella ei olekaan mikään ihme, että tulet mainituksi tässä kirjassa.

      Poista
  3. Kiitos sivuvinkistä. Hommaan Niemen kirjan kirjastosta ja luen sen ihan kokonaan👌👍👋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta on sinulle kiinnostava, kun koko aihepiiriä olet noin tarkoin tutkinut ja siitä on sentään pari vuosikymmentä jo vierähtänyt. 👍

      Poista
  4. Onpa kiinnostava teos!

    Minulla on Fotografiska (Viking Linen terminaalin lähellä) tärkein kohde Tukholmassa käydessä. Pari kertaa olen käynyt siellä ja molemmilla kerroilla oli hyvä näyttely.
    Maaliskuussa mennään ja katselin jo, että ehdottomasta Fotografiskaan. Saa nähdä sitten mitä muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fotografiska oli meilläkin viimeksi ohjelmassa, hieno paikka ja kiva bistro siellä yläkerrassa. Se on vain sijainniltaan semmoinen, että usein ollaan jo tekemässä paluuta siinä vaiheessa ja aika läkähtyneitä turistin päivästä - ja kun ei oikein malta aloittaa siitä vaan ensin käppäillä pitkin kaupunkia. Viking Linen terminaalin sijainti on niin paljon parempi kuin Siljan, kun pääsee saman tien kävellen liikenteeseen.

      Poista
    2. - eikä museo tietenkään ole edes auki siinä vaiheessa kun laiva kaupunkiin saapuu...

      Poista
    3. Matkaraporttia myös Marjatalta odotellessa!

      Poista
  5. No AAH, tämä on minun teos! :D koen jo fyysistä pahoinvointia kun en ole Tukholmassa. (aloitin just kyllä Milka Hakkaraisen toisen teoksen, siinä ollaan siellä). En edes ymmärrä, miksen ole hirveästi lukenut analyysejä ruotsalaisuudesta tai ruotsinsuomalaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, syvennä rakkauttasi Ruotsiin ja Tukholmaan ! :-)

      Poista