tiistai 8. toukokuuta 2018

Kaori Ekuni: Blink blink



"Mennä nyt naimisiin hänen kanssaan. Kuin syleilisi vettä!"

Kaori Ekuni on Japanin suosituimpia kirjailijoita ja Blink blink palkittu Lady Murasaki Shikibu -kirjallisuuspalkinnolla, kirjan etuliepeen mukaan. En tiedä, mistä tämä lukulistalleni päätyi. Romaani on suomennettu vuonna 2006.

Vastoin odotuksia Mutsuki ja Shoko haluavat elää yhdessä. He ovat vasta-avioituneita, järjestetyssä avioliitossa, jota  kumpikin vastusti. Mutsuki, mies, on lääkäri, homo jolla on vakituinen poikaystävä. Shoko on epävakaaksi diagnosoitu italian kääntäjä - vaikka mielentilaltaan hän näyttää enemmänkin hypomaaniselta. Blink blinkissä heidän normien vastaista avioliittoaan seurataan vuorotellen kummankin näkökulmasta. Shoko nauttii päivittäisiä alkoholiannoksiaan, rommia teessä, viskiä mukista, ja annostelee milloin mitäkin nestettä myös jukkapalmulle, laulaa purppuranpunaiselle miehelle, akvarellille, ja odottaa Mutsukia. Mutsuki hoitaa esimerkillisesti lääkärintointaan, huomioi tarkasti vaimonsa tarpeita ja rakastaa kotona siivousta. Sen jäljiltä koti näyttää laboratoriolta.

Nuorenparin epäsovinnainen ja moderni elämä sai alkunsa perinteistä avioliittoa vaativien vanhempien toiveesta. Siitä epäsovinnaisesta puolesta vanhemmilla ei ollut tietoa, sillä kummankin syvällinen olemus on heiltä salassa pidetty ja kulisseilla peitetty. Vanhempien ohella pariskunnan liepeillä pyörii ystäviä, Shokolla perheellinen ystävätär Mizuho, jolta Shoko saa perinteisiä neuvoja, kuinka saada elämä harmoniseksi. Mutsukin poikakaveri Kon on taas kaikkea muuta kuin sovinnainen, hän provosoi mielikseen. 'Yritin saada puhuttua itselleni yösijan. Ja arvatkaa mitä? Koirakin oli homo.'  'Mitä tykkäsit liukastusvoiteesta?'

Nuoripari törmäilee erilaisiin odotuksiin ja vastuksiin, sillä sentapainen rakkaus kuin heillä ei sovi muottiin. Shoko kipuilee ihokosketuksen kaipuussaan ja molemmat järjestelevät innokkaasti toisilleen helpotusta, vailla menestystä koska toisen syvimmät tarpeet jäävät kainosti piiloon.

Toisenlainen rakkausromaani on kepeä kuin kirsikankukka, vaikka tällä rakkaudella on odotusarvoisesti piikkilankaesteitä edessään. Kaori Ekunin mielestä on uhkarohkeaa rakastaa ja luottaa toiseen ihmiseen. Hän toivoo, että ihmiset kaikesta huolimatta uskaltavat rakastua. Siitä kertoo Mutsukin, Shokon ja Konin ystävyys ja rakkaus. Aika painavista teemoistaan, hyvistä tyypeistään ja hauskasta dialogistaan huolimatta kirjasta jää nopeasti haihtuva jälki. Huumoria on, ei kovin räväkkää, enemmän pientä myhäilyä.

Muita: HyönteisdokumenttiYöpöydän kirjat

Kaori Ekuni: Blink blink
Kira Hikaru, 1991, Twinkle twinkle, 2003 (Kaori Ekuni), suomentanut Leena Perttula
Bazar Kustannus, 2006, 183 s

2 kommenttia:

  1. Ihan mukiinmenevä lukukokemus, ihmissuhdetematiikan ohella pieni eksotiikkamauste japanilaisesta elämäntavasta - vaikka kuvattu onkin tätä nykyaikaista aika universaalia kaupunkimeininkiä.

    VastaaPoista