perjantai 11. tammikuuta 2019

Muutama kuva Lux Helsingistä

Tein pienen promenadin Töölönlahdella Lux Helsingin viimeisenä iltana, 9.1. Siellä oli muutama muukin, tunnelma oli kuin taiteiden yössä. Ilta oli tuulinen ja lumi tuiskusi pohjoisesta, joten kävelin Oopperatalolta keskustan suuntaan myötätuulessa. Aluksi ei mikään viitannut muuhun valoshowhun kuin kaupungin valojen ja vastasataneen lumen ajattoman kauniiseen spektaakkeliin.


Puistossa tuli vastaan tämmöisiä kimmeltäviä kuplatikkuja.


Finlandia-talon edustalla oli jo ruuhkaa. Siellä avautui Mimmit peinttaa -nimisen katutaideryhmän teoksia.
Väkijoukko valui pitkin lumista polkua Hakasalmen huvilan lyhtypuistoon.
Siellä killui puista mielikuvituksellisia lyhtyjä eri väreissä, muodoissa ja ornamenteissa. Tunnelma  romanttisella pihalla vaaleanpunaisen vanhan huvilan edessä oli herttainen ja leikkisä.

Mäeltä tie kulki Kansalaistorille, jonka ympärillä kaikki uudet kylttyyrirakennukset Musiikkitalosta Oodiin  tykittivät kilpaa omilla näytöillään, Kiasma välkytti sateenkaaren värejä yläkerrasta. En nyt ottanut siitä kuvia, pienimuotoinen lyhtypuisto oli minusta vaikuttavin. Isot valotaulut efekteineen jättivät sittenkin aika kylmäksi. Isoja rakennuksia ei tarvitse buustata, ne tekevät sen itse. Taidan olla tuosta taiteesta vähän samaa mieltä kuin eräs, joka lehdessä kritisoi Amoksen teamLab -näyttelyä, ja kaipasi Malevitšin mustan neliön äärelle. Se oli minustakin ylihypetetty, täyssynteettistä todellakin.

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti keksivät jonkin konstin millä tuommoisen lyhtypuiston saa säilytettyä pienimuotoisena. Tapahtumat tahtovat nykyään paisua kuin Hirvaskankaan huutokauppa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne puisto-osastoon ei nyt ainakaan sovi sen isompaa, mutta tuolla kansalaistorilla sitä lääniä ja isoa profiilia on sitäkin enemmän. Se on vaan minusta paradoksaalisesti niin, että mitä isompaa ja näyttävämpää sinne noita digiefektejä, lasereita etc puuhataan, sen mielenkiintoisemmalta ja viehättävämmältä näyttää ihmisen silmien korkeudella oleva.

   Poista
 2. Onhan näitä kuvia enemmän kuin muutama! Tänä vuonna Lux jäi väliin. Yleensä olen mennyt. Kuvistasi sain hyvän käsityksen tämän vuoden meiningeistä. Ai niin, kävinhän Luxin oheistapahtumassa eli Reluxissa Lapinlahden entisen mielisairaalan alueella. Aika jännä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sait käsityksen, vaikka tämä reitti ilmeisesti on aika pieni osa koko tapahtumasta. Lyhtypuisto inspiroi kuvaamaan, isot näytöt sen sijaan eivät. Uuden lumen peittämä Töölönölahden rantatie on joka tapauksessa kaunis, mutta kyllä nuo lyhdyt sopivat sinne oikein hyvin. En vaan ollut vielä tutustunut uuden puhelimen kameraan. Olisi voinut vähän säätää tuota valotusta, turhan valoisalta näyttää kuvissa.

   Poista