torstai 31. joulukuuta 2020

Hyvää Uutta Vuotta 2021!

Aurajoki 30.12.20


Erilainen, flunssaton vuosi 2020 oli myös hyvä lukuvuosi, kuten sitä edellinenkin. Kiitos kaikki, sekä uuden että menneiden sukupolvien kirjailijat! 

Vuoden ykkösuutisaihe ei paljoa häirinnyt lukemista, päin vastoin, ovathan kirjat aivan paras tapa häivyttää nykyhetki tai avata muita näkymiä. Sen sijaan lehden ja uutissivustojen seuranta, aiheen rummutus ja jatkuva tunku verkkokalvoille alkoi väsyttää. Opin karsimaan tarpeen mukaan. Unia se ei vienyt. Ainoa uniini vaikuttanut uutisaihe oli USA:n presidentinvaalit ja varsinkin tulosten laskentayö. Silloin oli pakko herätä keskellä yötä. Ihan sisäiseen hälytykseen heräsin. Kului vielä viikko asian selviämiseen ja tulos alkoikin olla selvä koko muulle maailmalle, vaan ei istuvalle presidentille. Eikä häntä tukeva GOP saa tyylipisteitä. Oli pakko siirtyä jossain vaiheessa Fox News ja CNN-kanaville, joista havaitsin lyhenteet GOP, grand old party eli republikaanit ja dems - kaikki pienillä - demokraatit. Toinen kuin kuninkaan hovista ja toinen kuin pölyhuiska. 

Loppuvuoden lukemisistani painottuu vaikutelma, että sydäntäni lähellä oleva suomenruotsalaisuus on tullut entistä likemmäs. Siihen on myötävaikuttanut Kai Ekholmin Jörn Donner-elämäkertaSara Ehnholm Hielmin esseeteos ja oikeastaan myös Sally Salmisen Katrina. Alkuvuodesta luin edellisen vuoden Finlandia-voittajan Monika Fagerholmin Bambin. Kaikki hienoja lukuelämyksiä, silmiä avaavia ja ajatteluttavia. Lukija kiittää.

 Onnellista Uutta Vuotta, iloa ja valoa! 

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Toivottavasti tavataan taas kohtapuolin, joko rokotusten tai parempien ulkoilukelien myötä!

      Poista
  2. Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Blogisi on sitten uusissa maisemissa. Kieltämättä kun ajattelee nyt Pohjois-Karjalan lumisia maisemia niin vähän käy kateeksi niitä seutuja, joilta sinä muutit.

      Poista
  3. Hienoja lukuelämyksiä, jotka häivyttivät arjen takana, ja kevään anti lupaa hyvää sille, että myös ensi vuonna edessä. Kliseisesti: karsiminen kuten lukeminenkin kannattaa aina:)
    Hyvää ja kaikin tavoin antoisaa vuotta 2021 Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä karsintaa on pakko harjoittaa näiltä joka suunnalta vyöryvilta vaikutteilta, hälyltä...

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos samoin Mai! Sinä se olet aika tehokas lukija :)

      Poista
  5. Kiitos 2020-kirjaesittelyistäsi, arvosteluistasi ja lukukokemustesi kuvauksista, kaikki niin kiinnostavia, jopa ne osaksiluetut (vai mikä se määrittelysi kesken jättämillesi olikaan?)!

    Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaluetut on vakiintunut siksi nimeksi. Ehkä se on vähän ikävä lohko, mutta jos on kuitenkin aika ison osan lukenut niin itse tykkään sitäkin vähän pohtia...

      Poista
  6. Hyvää alkanutta kirjavuotta! Bambi on minullakin lukulistalla. Ostin sen toissavuoden kirjamessuilta ja sain siihen kirjailijan omistuskirjoituksenkin. Mukava muisto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, sinä tehokas lukija! Monika Fagerholm on tosi symppis ja hyvä kirjailija.

      Poista
  7. Minäkin heräsin keskellä yötä USA:n presidentinvaalien aiheuttamaan jännitykseen. Ikinä ennen ei tällaista ole tapahtunut.

    Ekholmin Jörn Donner-elämäkerta oli erinomainen, samoin Salmisen Katrina, jonka luin muutamia vuosia sitten. Minulla oli Märta Tikkanen -vuosi. Alkuvuonna luin hänen kirjekokoelmansa Pakko yrittää kir... ja loppuvuonna Johanna Holmströmin kirjoittaman Tikkasen elämäkerran.

    Toivotan sinulle hyviä lukukokemuksia myös tälle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin odottamassa Märta Tikkasta monen lailla viimeisillä ei-virtuaaleilla Helsingin kirjamessuilla kuullakseni tuosta nyt suomennetusta viimeisestä kirjasta. Hän ei saapunut. Ehkä siinä oli jo kyse tästä sairastumisesta, mistä nyt tytär on julkisuuteen kertonut. Olen lukenut vain Henrikin teoksia, mutta kuullut Märtaa useammin, myötätunnolla. Yksityiselämässä ei Henrik Tikkanen kerää sympatioita, mutta yhteiskunnallisena vaikuttajana, satiirikkona hän oli minusta terävä ja rohkea.

      Poista