Chang,
Jung: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina
Luettu
06/12
Kiinan historiaa kolmen sukupolven ajalta, 1900-luvun alusta lähes sen loppuun alun perin hyvässä asemassa olleen vauraan ja sivistyneen suvun tyttären kertomana. Isoäiti ja isoisä elivät vielä perinteisessä kiinalaisessa yhteiskunnassa kun vallassa oli vielä keisari mutta jo vuosisadan alkupuolella Guomindang voitti sotaherrat ja yhdisti Kiinan ennen Mao Zedongin pitkän sortovallan aikaa vuodesta 1949 vuoteen 1978 jolloin Deng Xiao-ping palasi valtaan.
Koko aika sisältää mielivaltaista sortoa johon Mao onnistui vaimonsa ja ns. neljän koplan kanssa sitouttamaan koko kansan. Kaikki vakoilivat ja ilmiantoivat toisiaan kilpaa. Sivistys, koulutus ja kaikki tieto, jopa kauneus – kukat ja vanhat taideaarteet – tuhottiin ja heitettiin romukoppaan vuosikymmeniksi ja 'kulttuurivallankumous' viimeisteli kurjuuden.
Inhottavaa muistaa kuinka vasemmiston hurmoksen aikana 70-luvulla tapeltiin siitä kuka oli radikaalein. Ruotsissakin oli KFML, kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, ja siitä eriytyivät omahyväiset maolaiset R-merkillä = Revolutionärä. Kiinassa kävivät kaikki vasemmiston gurut Sartrea ja Che Guevaraa myöten, pokkuroimassa tuota ovelaa tyrannia joka selvästi poti myös pahaa alemmuskompleksia koulutetumpien edessä.
Tästäkin
diktatuurista pitäisi oppia ja opiskella historiaa koulussa
huolellisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti