tiistai 22. lokakuuta 2013

Forgione, Francesco: Mafia Export
Luettu 01/2012




Joululahjakirja toiveen mukaan; haluan jalostaa edelleen vihaani mafiaa kohtaan. Tuntuu aina vain tärkeämmältä tietää paljon tästä mustekalaorganisaatiosta. Näinä sujuvan rahan pesun, holtittoman sijoitustoiminnan, finanssikriisin ja verkostoitumisen aikana se näyttää voivan entistä paremmin, kirjoittajan optimistisista loppusanoista huolimatta.

 Kirjoittaja on työskennellyt mafianvastaisen komission johtajana ja opettaa järjestäytyneen rikollisuuden sosiologiaa (semmoinenkin aine on!) L'Aquilan yliopistossa. Kirja ei kyllä näyttäisi antavan paljon aihetta optimismiin. Päin vastoin ne mittasuhteet jolla mafia on tunkeutunut joka puolella maailmaa laillisiin bisneeksiin harmaan vyöhykkeen kautta, palkkaamalla teräviä lainoppineita, lahjomalla korruptioalttiita politiikkoja, antamalla työpaikkoja tuhansille, ovat lamaannuttavat. Uutteraa työtä tekevät italialaiset kolme pääorganisaatiota, Cosa Nostra Sisiliasta, Camorra Napolin seudulta ja 'Ndrangheta Calabriasta. Varsinkin viime mainittu vaikuttaa kukoistavan maailmassa, hieman vanhanaikaiseksi kuvatun Cosa Nostran rinnalla. Sille on ominaista ketteryys joka puolella, se vie oman paikalliskulttuurinsa uusiin maihin ja organisaatio vain vahvistuu. Cosa Nostran sisällä syntyy verisiä taisteluja johtajuudesta jos paikallispomo on liian kauan poissa. Nämä rikollisjärjestöt vastaavat suuresta osasta maailman järjestäytynyttä rikollisuutta ja niiden mukana kadut peittyvät vereen, ne myyvät huumeita ja aseita, mutta myös luksuslaukkuja ja kiinteistöjä. Vastaavat jätebisneksestä ja harrastavat kidnappauksia eli kiristämistä. Suuri osa maailman suosituista italialaisista ravintolooista ja pizzerioista on mafian hallussa. Niitä käytetään laillisina bisneksina rahan pesuun ja muuhun toimintaan. Niitä lopetetaan ja uusia perustetaan tarpeen mukaan. Tarjoilijat kiertävät sujuvasti seuraavaan. Kiinni jäätyään mafiapomot jatkavat toimiaan Espanjan vankiloissa minkään häiriintymättä. Hollannin kuninkaallinen lakitoimisto on jäljitetty puheluista Kolumbian huumausainekuljetuksiin liittyen. Syytteitä nostetaan ja ne raukeavat usein todisteiden puuttumiseen.
Iltasanomien haastattelusta:
Valtavat pääomansa mafia saa pääasiassa huumekaupasta. Forgione kertoo esimerkin avulla kuinka huumekilon hinta kasvaa viljelijältä markkinoille.

– Viljelijä saa tuotteestaan noin 1200 euroa kilolta. Tukkuportaassa hinta on jo noussut 40000 euroon. Kun aine jalostetaan markkinoita varten, sitä jatketaan muilla aineilla niin että sen määrän voi kertoa neljällä.

– Kilosta puhdasta kokaiinia saadaan neljä kiloa kokaiinia markkinoille. Jos yksi kilo maksaa markkinoilla esimerkiksi Lontoossa 50000 euroa, saadaan siis alkuperäisestä kilosta 200000 euroa. Ja tuo kilo maksoi viljelijälle 1200 euroa.

Kaikki nämä voitot on kuitenkin saatava pestyä, jotta rahaa voisi käyttää. Siinä apuun tulevat halukkaat yhteistyökumppanit eli lahjotut poliitikot, lakimiehet ja kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla toimivat sijoittajat.

– Ilman poliittisia kytköksiä mafia olisi vain yksi lukuisista tavallisista rikollisjärjestöistä, Forgione huomauttaa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti