maanantai 21. lokakuuta 2013

Imperiumi (p)
Kapuscinski, Ryszard: Imperiumi
Luettu 7/2011
Kaikkien reportterien isä ja guru matkusti entistä Neuvostoliittoa ristiin rastiin vuosina 1939- 1967, 1989-1991, 1992-1993. 
 
'Enää ei ole kommunismia eikä Gorbatshovia, kohta ei ehkä ole enää Jeltsiniäkään. Mutta jossain Siperiassa vanha nainen, hänen puutöllinsä ja joka nurkalla loistava köyhyys, naisen tapa ajatella, hänen yrityksensä löytää elämäänsä sisäistä järjestystä, rauhaa ja voimaa kestää kohtaloaan – se on jotain joka on aina ollut, ja luulen että se tulee säilymään muuttumattomana vielä pitkään.'

Myös valkeni historiallisia faktoja, joita selvästi suomettuneessa historian kouluopetukseni ajassa ei tullut esille, esim Stalinin perusteellinen tuhotyö kaikilla rintamilla, niin maaseudun ihmisten näännyttäminen nälkään kuin satoja vuosia rakennetun loisteliaan kirkon ja sen aarteiden brutaali hajottaminen keskellä Moskovaa ilman muuta julkista tietoa, kuin lehdessä painettu ilmoitus uuden neuvostojen palatsin rakentamisesta tiettyyn osoitteeseen. Osoite sama jossa kirkko seisoi! Venäläiset joutuvat vuosisadasta toiseen raivaamaan itselleen elintilaa eri tyyppisten sortajien alamaisuudessa.
Kuinka loputonta onkaan huonon hallinnon aiheuttama kärsimys kansoille ympäri maailmaa, eri aikakausina, erilaisine ilmentymismuotoineen. Ihminen on kekseliäs, hyvässä ja pahassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti