Foer,
Jonathan Safran: Eläinten syömisestä
Luettu 8/2011
Luettu 8/2011
Faktaa
siitä, kuinka meistä suurin osa nyt syö lihaa vaikka sen
tuottamistavat ovat tyystin erilaiset kuin 50 vuotta sitten ja jos me
niitä läheltä näkisimme, emme söisi, ainakaan niin paljon, eli siis yhä
enemmän. Väestöräjähdykseen ja ilmastomuutokseen yhdistettynä kasvava lihansyönti on aikapommi, ja iso tekijä ihmisen aiheuttamassa ilmaston lämpenemisessä. Seurauksena on ympäristön tuhoutuminen, metsien
raivaaminen laiduntaville eläimille ja eläinrehua varten, sen sijaan että kasvatettaisiin ravintokasveja. Kymmentuhatpäisten sikaloiden paskalietteet valuvat meriin. On riski että tehotuotantotiloilla elävien sairaiden eläinten virusmutaatiot leviävät pandemioiksi.
Talousssanomista/Hannu Sokala:
Talousssanomista/Hannu Sokala:
Foerin
mukaan kansalaisten ruokatietoisuus on vääristynyt muun muassa sen
takia, että ruokateollisuus hallitsee tiedon tuottamista ja jakelua.
Hän siteeraa professori Marion
Nestleä,
jonka mukaan elintarvikeyhtiöt sanovat ja tekevät tupakkayhtiöiden
tapaan mitä tahansa myydäkseen tuotteitaan.
Broilerit
kuin 130-kiloisia
kymmenvuotiaita
kymmenvuotiaita
Yksi
julmimman kohtalon saaneista eläimistä ovat kanat. Kanojen geenien,
ravinnon ja ympäristön muokkaamisen ansiosta broilerien keskipaino
kasvoi 1935–1995 peräti 65 prosenttia, mutta samaan aikaan kana
saatiin kasvatettua yhä nopeammin myyntikelpoiseksi, ja sen
ravinnontarve saatiin supistumaan 60 prosenttia.
Jonathan
Safran Foer vertaa: "Tämän muutoksen mullistavuuden tajuaa
kuvittelemalla lasta, joka kasvaa yli 130 kiloa kymmenessä vuodessa
syömällä pelkkiä myslipatukoita ja vitamiinipillereitä".
Kanat
elivät aikoinaan 15–20 vuotta, mutta teollisuus on luonut
lihantuotantoa varten broilerikanan, joka on kuusiviikkoisena valmis
tapettavaksi. Itse asiassa broilerit on pakko tappaa näin nuorina,
koska geneettiset muutokset johtavat tuhoisiin sairauksiin kanan
eläessä pidempään.
KFC
(ent. Kentucky Fried Chicken) on Foerin mielestä lisännyt
kärsimyksen kokonaismäärää maailmassa enemmän kuin yksikään
toinen yritys. KFC myy asiakkailleen lähes tuhat miljoonaa kanaa
vuodessa parissakymmenessä tuhannessa ravintolassa kautta maailman.
Nykyaikaisen
yritystoiminnan periaatteiden mukaisesti KFC käyttää
alihankkijoita kanojen kasvatukseen, teurastukseen ja kuljetukseen.
Yhtiö ilmoittaa verkkosivuillaan, että se edellyttää
alihankkijoiltaan sitotutumista eläinten hyvinvointiin.
Foerin
mukaan KFC:n vakuuttelut ovat hölynpölyä. Hän kertoo, miten KFC:n
alihankkijateurastamossa työntekijät kiskoivat päitä irti
eläviltä kanoilta, sylkivät nuuskaa niiden silmiin, maalasivat
kanojen kasvoja spray-maaleilla ja hyppivät kanojen päällä.
Foerin mukaan tällaisia tekoja on todettu kymmeniä, eikä niihin
syyllistynyt mikä tahansa teurastamo, vaan "Vuoden
alihankkija".
Yksi
KFC:n suurimmista alihankkijoista on Tyson Foods, joka on maailman
suurimpia lihantuottajia. Tyson Foods hallitsee kolmannesta maailman
broilerinkasvatusmarkkinoista. Tyson ei kuitenkaan ole alan suurin:
saksalaisen perheyhtiön EW Groupin omistaman Aviagenin markkinaosuus
on peräti 44 prosenttia.
Lääkkeitä
sairauksien
ennaltaehkäisyyn
ennaltaehkäisyyn
Samoin
kuin muitakin tuotantoeläimiä myös broilereita lääkitään
esimerkiksi antibiootein – ei sairauksien hoitamiseksi vaan
ennaltaehkäisyyn.
Melkoinen
osa epämuodostuneista, ylilääkityistä ja stressaantuneista
linnuista kuolee kasvattamossa, mutta massatuotanto jättää niitä
riittävästi eloon, jotta toiminta on kannattavaa.
Jonathan
Safran Foerin kuvaukset koskevat pääasiassa Yhdysvaltain oloja,
mutta samanlaista on tehotalous muuallakin. Esimerkiksi Euroopan
unionissa kasvatetaan hänen mukaansa vuosittain kuusi miljardia
kanaa "jokseenkin vastaavanlaisissa oloissa" kuin
Yhdysvalloissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti