keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Bukowski, Charles: Lounaalla ja 70-vuotismuhennos
Luettu 11/2012

 CHARLES BUKOWSKI: Lounaalla -pokkari
 
Aina vain yhtä erehtymätön valinta on Bukowski. Lahjomaton anarkisti ja tekopyhyyden vihaaja. Siksi aihepiiritkin vakituisine hahmoineen - juopot, huorat , niljakkaat kyylät, raviradat, baseballkentät ja nyrkkeilykehät – jaksaa sietää.

Lause on niin timanttisen kiteytetty. Niiden rupisten olioiden pään seinään hakkaamiset on silti kuvattu armollisuudella, josta tietää kirjailijan omiaan ja itseään kuvaavan. Omituisella tavalla se ei silti pysty masentamaan. Tyypit jatkavat järkähtämättä valitsemallaan tiellään, sen enempiä anteeksi pyytämättä. ’Anarkistisen satiirin mestarin henkilöhahmot tasapainoilevat absurdien mielentilojen jyrkänteillä.’
 
Tähän on lisättävä päivitys Hesan bussipysäkiltä lokakuussa 2013:

Resuinen laitapuolen kulkija muovikasseineen koikkelehtii bussia odottavien joukossa ja kerjää lanttia. Yksi toisensa jälkeen - meistä kunnon ihmisistä -  väistyy, kääntää selkänsä ja katseensa muualle. Mutta vähän kauempana tärppää: ainoa, joka alkaa kaivaa taskustaan lanttia on toinen mies, joka on vain aavistuksen verran paremmassa kunnossa ja siistimmässä asussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti