torstai 24. lokakuuta 2013

Fry, Stephen: Koppava kloppi
Luettu 02/2013

 Image for Koppava kloppi from akateeminen.com

Suosittu englantilainen komedianäyttelijä kirjoitti muistelmansa. Tuli tunnetuksi englantilaisessa komediasarjassa ’Kyllä Jeeves hoitaa’ hovimestari Jeeveksenä, joka kannattelee laiskan ja ponnistuksia vieroksuvan englantilaisen yläluokan edustajan elämää. Lisäksi hän on tehnyt dokumentteja TV:lle, mm matkoistaan halki Amerikan ja tällä hetkellä ohjelmistossa pyörivän maailman kieliä tutkivan dokumentin.

On myös avautunut julkisuudessa homoseksuaalisuudestaan ja maanis-depressiivisyydestään. Kirja on humoristinen ja kaunistelematon kuvaus englantilaisesta sisäoppilaitoselämästä ja perhekasvatuksesta. Myös itseään hän kuvaa armottomasti, salaamatta epäsympaattisimpiakaan piirteitään. Kyllä hänessä kasvattamista olikin, hänellä oli vaikea näpistelyongelma jossain vaiheessa. Lukukokemuksena kenelle hyvänsä lohdullinen, sen verran vaikeaa hänelläkin nuoruudessaan oli.

Kyösti Niemelä Hesarissa: Koppavan klopin alussa kahdeksanvuotias Stephen on lähdössä junalla sisäoppilaitokseen ja heittää hyvästejä äidilleen. Fry kuvaa tapahtunutta: "Sellaisina hetkinä meillä oli tapana olla lempeän julmia ja hyvästellä äiti mahdollisimman huolettomasti ja mutkattomasti, tuoden näkyvästi esiin sen, miten vähän meitä liikutti, että lähtisimme niin pitkäksi aikaa pois kotoa." Frylla on silmää yksityiskohdille, siinä psykologisille, mutta myöhemmin myös kulttuurihistoriallisille ja visuaalisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti