maanantai 21. lokakuuta 2013

Mazzarella, Merete: Otrohetens lockelse
Luettu 05/2011


Merete M. on viisas, oppinut ja huumorintajuinen kirjallisuuden professori jolla on vahva naisnäkökulma kirjoituksissaan, julkaissut myös useita muistelmia. Tässä kirjassa hän käy sekä kirjallisuuden klassikoiden että uudempien romaanien kautta läpi avioliitto-, rakkaus- ja uskollisuusteemaa; Mme Bovary, Anna Karenina, Yrsa Steniuksen 'Makten och kvinnligheten etc. 

Viisaasti ja oppineesti hän purkaa naisten ja miesten erilaisia odotuksia, eri aikoina eläneiden naisten ja miesten mahdollisuuksia toteuttaa salarakkauksiaan, ikuisesti toisen naisen roolia. Hyvinkin tasapuolisesti ja ymmärtäväisesti hän puhuu vastarakastumisten lumoista, ei tuomitse, mutta keskustelee ja kyselee, virkistää muistelemaan luettuja klassikkoja ja pohtimaan. Päätyy ehkä sittenkin kevyesti puoltamaan pitkän avioliiton ja ystävyyden merkitystä ja arvostamista syvän punaisten intohimokokemusten rinnalla. Kaunista ruotsia, ja paljon akateemisia sanoja, jotka oli sanakirjasta haettava: hypokondrisk, infam (halpamainen). Myös mielenkiintoisia siteerauksia muiden aihetta koskevista teoksista, kuten esim. Janet Malcolmin kirjasta joka koskee Ted Hughesin ja Sylvia Plathin suhdetta:

 'I sina läsares ögon kommer Sylvia Plath alltid att förbli ung och rasande över Hughes otrohet. Hon når aldrig den ålder där man kan blicka tillbaka på sina tidiga vuxenårs turbulens med överseende i stället för hämndlystnad. Ted Hughes har nått den åldern - han nådde den ren för ett tag sen - men Plaths postuma berömmelse har berövat honom den sinnesfrid som tiden hade kunnat bringa.'


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti