maanantai 21. lokakuuta 2013

Zinovieff, Sofka: Punainen ruhtinatar
Luettu 1/2009




Englannissa syntyneen samannimisen pojantyttären isoäidistään kirjoittama elämäkerta. Polveutuu vuoden 1917 vallankumouksen aikoina Englantiin paenneesta venäläisestä aristokraattiperheestä. Pojantytär sai isoäidiltään tämän päiväkirjan kuoleman (1994) jälkeen ja hän on seurannut kirjaa kirjoittaessaan liikkuvan isoäitinsä polkuja Pietariin, Krimille, Pariisiin, Berliiniin, Roomaan ja Lontooseen.

 ‘Aina löytyy joku, joka muistaa Sofkan – lapsena Krimillä, nuorena Englannin yläluokan kouluissa ja kartanoissa tai Pariisin ja Rooman emigranttien romahtavissa kulisseissa, aikuisena internointileirin julmissa oloissa tai Lontoon teatteri- ja taiteilija piireisä. Moni muistaa keski-ikäisen kommunistin ja matkaoppaan Itä-Euroopan yöjunissa.’

 Sofka oli boheemi, kirjoista kiinnostunut kommunisti, monia rakkauksia ja lukemattomia seksisuhteita kokenut värikäs tyyppi; kuin kymmenen elämää yhdessä. Köyhänäkin ja sodan keskellä hän järjesti juhlia ja kokosi ympärilleen runoista ja elämän nautinnoista innostuneen laajan seurapiirin. Vilkkaasta sukupuolielämästä tiedustelupalvelukin piti kirjaa. Päätyi 6-kymppisenä Cornwallin maaseudulle vasemmistolaisen itseään 9 vuotta nuoremman Jackin kanssa hoitamaan koiriaan ja puutarhaa sekä ottamaan vastaan vieraita ja sukulaisia sotkuiseen keittiöönsä.
Tämän poikkeuksellisen ihmisen elämän kautta  20. vuosisadan sodat ja myllerrykset heräävät eloon toisella tavalla kuin koulujen historian kirjoista, joissa kerrataan kuninkaiden ja vallanpitäjien pelejä ja enimmäkseen unohdetaan muut näkökulmat.

Kaikki järkevät ihmiset tyytyvät status quohon. Niinpä kaikki edistys on vähemmän järkevien aikaansaamaa. – George Bernard Shaw.’ Sitaatti on kirjan kappaleen 8. Kommunisti alaviitteenä. Sopii varmaan hyvin päähenkilöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti