lauantai 19. lokakuuta 2013

Weir, Stephen: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana


 Luettu 02/2010

 Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana


Kirjassa käydään tehokkaasti läpi munaukset Aatamista ja Eevasta aina Kaakkois-Aasian tsunamiin vuonna 2004. Joka luvussa on myös - hieman keinotekoisesti - merkitty mikä ihmisen paheista on kulloinkin löydettävissä pääasialliseksi motiiviksi: viha, laupeus, kateus, usko, mässäily, ahneus, toivo, himo, ylpeys, laiskuus. Enimmäkseen kai monia näistä esiintyy ennen katastrofeja, mutta näyttää että ahneus ja vallanhalu - onko se sitten sama asia, kun ei sitä ole erikseen mainittu - on varsinkin poliitikkojen ja muiden johtajien pyrkimyksiä vauhdittanut.


 Kautta historian ovat huonot hallitsijat johtaneet kansaa suuriin onnettomuuksiin: Napoleon marssillaan Venäjälle, Kenraali Custer Yhdysvalloissa, Kuningas Leopold kongolaisia riistäessään, monet poliitikot ensimmäisen maailmansodan asemasodissa, Stalin vainoharhojaan ja Mao hulluja ideoitaan toteuttaessaan, Pakistanin pääministeri Hussein Suhrawardy varastoidessaan viljaa, jotta se ei joutuisi viholliselle, joka ei koskaan tullut - tappaen samalla nälkään 4-5 miljoonaa. Tämä tapahtui vuosina 1942-43.

Oman katastrofien ryhmänsä ovat muodostaneet erilaiset kemian, lääke- ja aseteollisuuden kokeilut: epäillään että AIDS olisi saanut alkunsa YK:n poliorokotekampanjasta Afrikassa, jossa lisärokotetta olisi tuotettu Afrikassa huolimattomasti käyttäen simpanssien munuaissoluja ja että rokotteet silloin saastuivat viruksella. Talidomidi aiheutti tuhansia epämuodostuneita vastasyntyneitä kun sitä markkinoitiin raskaudenaikaiseen pahoinvointiin koko Euroopassa. Suomessa se oli reseptilääke, ja siksi syntyneitä vammaisia oli vähemmän. Samoin USA:n FDA ei koskaan hyväksynyt lääkettä eikä myöskään silloinen Itä-Eurooppa eli sosialistinen blokki.Kerrotaan vielä Tshernobylin ydinvoimaonnettomuudesta, jossa oli kyse monista laiminlyönneistä ennen räjähdystä. Ja Union Carbiden kemian tehtaan räjähdyksestä Intian Bhopalissa, joka näyttää olleen todella häikäilemätön paikallisen väestön murha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti