perjantai 18. lokakuuta 2013

Dawkins, Richard: Jumalharha 
Luettu 1/2008

Jumalharha

Muutama sitaatti tämän uskonnon vastustajana tunnetuksi tulleen luonnontieteilijän ajatuksista. Kun minulle tarjotaan luettavaksi raamatullisia kirjoituksia, minulla on tämä vastaehdotus luettavaksi.

Suurin nimeltä mainitsematon paha kulttuurimme sydämessä on yksijumalaisuus. Vanhana testamenttina tunnetusta barbaarisesta pronssikauden tekstistä on kehittynyt kolme ihmisen vastaista uskontoa - juutalaisuus, kristinoppi ja islam. Ne ovat taivas-jumalauskontoja. Ne ovat kirjaimellisesti patriarkaalisia - Jumala on Kaikkivoipa Isä - mistä johtuu että taivasjumalan ja hänen maan päällä elävien miespuolisten lähettiläidensä riivaamissa maissa on halveksittu naisia 2000 vuoden ajan.

- - -
Luonnonvalinta on kasautuva prosessi joka hajottaa epätodennäköisyyden ongelman pieniksi paloiksi.

Valitsen ymmärtämisen aiheuttaman kunnioituksen koska tahansa ennen kuin tietämättömyyteen perustuvan kunnioituksen.” - Douglas Adams

Uskonnolla ja erityisesti lasten uskonnollisella kasvatuksella on valtava voima jakaa ihmisiä ja pitää yllä historiallisia vihamielisyyksiä ja perittyjä verikostoja.
Vaikka uskonto ei sellaisenaan aiheuttaisia muuta harmia, sen vastuuton ja huolellisesti ylläpitämä ihmisten erottelu, sen tahallinen ja jalostettu vetoaminen ihmiskunnan luonnolliseen taipumukseen suosia ryhmään kuuluvia ryhmän ulkopuolisten kustannuksella, riittää tekemään siitä merkittävän pahan voiman tässä maailmassa.

Ne jotka saavat sinut uskomaan mielettömyyksiä, saavat sinut hirmutekoihin” - Voltaire.

Monet ihmiset kuolisivat ennen kuin ajattelisivat. Oikeastaan he tekevät niin.” - Russell

Jokaisessa kylässä on soihtu: opettaja - ja tukahduttaja: pappi.” - Victor Hugo

Usko on paha asia täsmälleen siitä syystä, että se ei edellytä oikeuttamista eikä siedä vastaväitteitä. Kun lapsille opetetaan että kyselemätön usko on hyve, heidät viritetään kasvamaan potentiaalisiksi tappaviksi aseiksi tulevissa jihadeissa tai ristiretkissä. Jos lapset opetettaisiin kyseenalaistamaan ja perusteellisesti ajattelemaan uskomuksiaan sen sijaan, että heille opetetaan kyselemättömän uskon ylivoimaista hyvyttä, on melko varmaa, että itsemurhapommittajia ei olisi. Eivätkä he välttämättä saa tätä opetusta äärimmäisiltä fanaatikoilta, vaan kunnollisilta, lempeiltä, valtavirran uskonnollisilta opettajilta, jotka asettavat heidät madrasseissaan jonoon, istuttavat riveihin rytmikkäästi nyökyttämään viattomia pieniä päitään ylös ja alas, kun he opettelevat pyhän kirjan jokaisen sanan kuin dementoituneet papukaijat. Usko voi olla erittäin, erittäin vaarallista ja sen tahallinen siirto viattoman lapsen alttiiseen ajatteluun on katkera vääryys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti