lauantai 12. lokakuuta 2013


Näkymätön

Auster, Paul: Näkymätön

Toinenkin Auster lukukokemus osoittautui palkitsevaksi. Tämä oli taas hienosti kerrottu dramaattinen romaani nuoren, parikymppisen Adam Walkerin elämästä, jolle satunnainen kohtaaminen parin muun päähenkilön kanssa on ratkaiseva.

Kun tuli aloitettua Austeriin tutustuminen tuosta elämäkerrallisesta teoksesta, huomaan että tässä on romaanissa on aineksia siitä, ja miksei olisi. Idealistinen, runoilijan urasta haaveileva Adam Walker on kirjailijan alter ego. Tämän ehdoton moraali ja valmius taistella oikeuden puolesta törmää lähes mystisen pahaan, ranskalaiseen professori Rudolf Borniin, jonka elämän salaisuus ei lopultakaan selviä täysin, mutta näyttää sisältävän trillerimäisiä kaksois- tai jopa kolmoisagentin ominaisuuksia, luonteessa psykopaatin piirteitä.

Väkevänä tässäkin kirjassa kulkevat nuoren miehen löytöretket seksuaalisuuden maailmassa, hyvin kielletyssäkin sellaisessa, insestisessä. Ajassa liikutaan vuodesta 1967 vuoteen 2007 ja New Yorkista Pariisiin ja lopulta kaukaiselle paratiisisaarelle, jonne pahan ruhtinas on asettunut vanhuuden päiviksi. Tarinan käänteet avataan sekä Adam Walkerin opiskelutoverilleen kirjoittamien kirjeiden, että ranskalaisen, Adamiin nuorena tyttönä – yksipuolisesti - rakastuneen Cécilen päiväkirjan kautta. Juoni kantaa ja kertojan taito vangitsee. 
 
Lopussa kuvataan afrikkalaisten työtä paahteisessa kuumuudessa kivipellolla:
'Kivien musiikki oli koukeroista, mahdotonta ymmärtää, viiden- tai kuudenkymmenen kilahtelevan vasaran musiikkia, jonka jokainen nuotti oli lukittunut omaan kadenssiinsa, ja yhdessä ne muodostivat katkonaisen ja juhlallisen harmonian, äänen joka ujui sisääni ja pysyy siellä kauan, ja vielä nytkin, istuessani valtameren yli lentävässä koneessa, kuulen yhä korvissani noiden vasaroiden kilahtelun.'

Kääntänyt Erkki Jukarainen, kauniisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti