lauantai 12. lokakuuta 2013

Pursiainen, Christer: Trotski
Luettu 01/2012

Kansi: Christer Pursiainen: Trotski


Tästä 1900-luvun poliittisesta merkkihenkilöstä, Lev Trotskista (alun perin Bronstein) ei ole kirjoitettu kovin montaa teosta, verrattuna toiseen aikalaiseen, Staliniin - tai Hitleriin.

Suomalainen, Ruotsissa jossain Itämeren organisaatiossa työskentelevä tutkija on tehnyt hyvää työtä kertoessaan tuosta mullistusten ajasta 100 vuotta sitten ja piirtänyt elävän muotokuvan tästä sitkeästä ja itseensä uskovasta juutalaissyntyisestä agitaattorista, poliitikosta ja ajattelijasta. Julmaksi diktaattoriksi hänkin ehti jo paljastua, ennen kuin joutui Stalinin karkoittamana poistumaan Venäjältä, Turkista, Euroopasta päätyen lopulta Meksikoon. Hän oli karismaattinen, hyvä puhuja ja kirjoittaja, jolla oli aina oma hovinsa ympärillään. Stalin ei koskaan unohtanut Trotskin häntä kohtaan ilmaisemaa halveksuntaa vaan hänen kätyrinsä seurasivat Trotskia hellittämättä. Hän saavutti kuitenkin Stalinin lähipiiriin jääneitä, entisiä tovereitaan korkeamman iän Stalinin tehokkaasti lahdatessa ensinnä lähellä olevat uhkaajansa.

Trotski ehti vielä ennen kuolemaansa Meksikossa lisätä lukuisiin naissuhteisiinsa Frida Kahlon, ennen kuin Stalinin kätyrit onnistuivat tehtävässään ja hän kuoli jäähakusta saamaansa päävammaan vuonna 1940.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti